Botrány a kereszt alatt

Egyre többen fordítanak hátat a német katolikus egyháznak

A közelmúltban napvilágot látott szexuális visszaélési botrányok nyomán seregestül fordítanak hátat a hívők a német katolikus egyháznak.

2010.04.21 10:29MTI

A Die Welt című konzervatív napilap szerdai információi szerint az idei esztendő első három hónapjában a különböző egyházi közösségekből többször annyian léptek ki, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A német nagyvárosokban, illetve az egyes püspökségekben szúrópróbaszerűen végzett vizsgálatokból kitűnt, hogy az egyházi közösségek taglétszáma folyamatosan csökkent.

Így például a freiburgi püspökségnek egyedül márciusban 2711 katolikus fordított hátat, egy évvel korábban ugyanez a szám 1058 volt. A püspökség vezetője egyébként Robert Zollitsch érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke. Regensburg városában a kilépők száma márciusban 212 volt, míg tavaly ugyanebben a hónapban 89 hívő lépett ki. A kilépők listáját a würzburgi püspökség vezeti, a Die Welt szerint onnan hatszor annyian léptek ki, mint egy évvel ezelőtt.

De nem sokkal jobb a helyzet más egyházi közösségekben, illetve nagyvárosokban, így Augsburgban, Passauban és Berlinben sem.

A konzervatív napilap szerint egyértelmű, hogy a kilépések a katolikus egyházi személyek által az elmúlt évtizedekben elkövetett szexuális bűncselekményekre vezethetők vissza. Az újság szerint ezt bizonyítja, hogy a botrányban jóval kevésbé érintett evangélikus egyházat sokkal kevesebben hagyták el, mint a katolikust. 2009-ig még fordított volt a trend, addig többen fordítottak hátat az evangélikus egyháznak, mint a katolikusnak.

A két nagy keresztény felekezet, a katolikus és az evangélikus egyház híveinek száma Németországban megközelítően azonos, mintegy 26 millió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.