Az ötvenéves pályafutását idézi fel

Ray Charles-múzeum iskolásoknak

Ray Charles emlékét ápoló múzeum nyílt Los Angelesben, de idén még csak iskolai csoportok látogatását fogadják a szervezők.

2010.10.06 11:45mult-kor.hu

A legendás zenész ötvenéves pályafutását felidéző Ray Charles Emlékkönyvtár annak a kétemeletes irodaépületnek a földszintjén kapott helyet, amelyet Charles 1964-ben építtetett Los Angeles belvárosában.

A múzeumot az énekes nonprofit alapítványa működteti, amelyet 1986-ban hozott létre halmozottan hátrányos helyzetű - elsősorban hallássérült - gyerekek számára.

A művészeti oktatásban és zenei nevelésben szűkölködő iskolai programok gazdagítását célzó kiállítás kurátorai azt remélik, hogy a látogatók Charles életén keresztül meggyőződhetnek: a társadalmi, zenei és faji határok legyőzhetőek.

A múzeum hét galériája egyelőre csak előzetesen bejelentkezett iskolai csoportokat fogad, de jövőre teljes egészében megnyílik a nagyközönség előtt is.

Az interaktivitásra számos módot nyújtó kiállításon sok archív film és hanganyag mellett olyan emlékek is helyet kaptak, mint a soul-ikon fellépőruhái, aranylemezei, sötét szemüvegei vagy híres sakk-készleteinek egyike, amellyel rendszerint fényes győzelmet aratott ellenfelei felett.

Ray Charles 2004-ben rákbetegségben hunyt el 73 esztendős korában. Múzeuma hivatalos megnyitóját szeptember 23-ra, születése nyolcvanadik évfordulójára időzítették a szervezők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.