250 fotót felvonultató kiállítás

A világhírű Martin Munkácsi fotóiból nyílik tárlat Budapesten

A mintegy 250 fotót felvonultató kiállítás képei kedd délelőtt érkeztek meg a Ludwig Múzeumba.

2010.09.21 16:45MTI

A világhírű fotográfus, Munkácsi Márton, azaz Martin Munkácsi fotóiból nyílik hamarosan minden eddiginél átfogóbb életműtárlat a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban; a mintegy 250 fotót felvonultató kiállítás képei kedd délelőtt érkeztek meg az intézménybe.

Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója elmondta: a magyar közönség az október 7-én nyíló kiállításon találkozhat a maga teljességében a Munkácsi-életművel. Az igazgató felidézte, a Martin Munkácsi: Think While You Shoot című retrospektív tárlat Hamburg, San Francisco, Berlin és New York után érkezik Budapestre.

A kiállítás kurátora F. C. Gundlach német fotóriporter, divatfotós, aki az 1970-es évektől kezdte összegyűjteni Martin Munkácsi még fellelhető vintázs műveit különböző gyűjteményekből, archívumokból vagy például bolhapiacokon - így tisztelegve a mesterének tekintett Munkácsi előtt.

Érkeztek képek továbbá Joan Munkácsitól, a fotós lányától, magángyűjteményekből, valamint az Ullstein Bildtől, az egyik legnagyobb berlini képügynökségtől, ahol a 30-as években Munkácsi is dolgozott.

Az igazgató felidézte: a tárlatnak éppoly "hányattatott története" van, mint az életműnek.

"Gundlach úrnak szívügye volt, hogy Budapesten is megvalósuljon ez a kiállítás, ezért a 2000-es évek közepén tárgyalásokat kezdett Magyarországon, de nem járt eredménnyel" - fogalmazott, hozzátéve, a tulajdonosok már szerették volna visszakérni a képeket, mire tavaly sikerült megállapodni a tárlatról.

Martin Munkácsy

Bencsik Barnabás emlékeztetett a Munkácsi-hagyaték hányattatott sorsára is, szerinte részben ennek is köszönhető az életmű hazai feldolgozatlansága. Mint mondta, a fotós hagyatéka egy raktárba került, ám azt a hatvanas években ellopták. "2007-ben az eBay-en jelent meg egy hirdetés, amiben Munkácsi-negatívokat kínált valaki. Ezt vásárolták meg - mint kiderült majdnem a teljes hagyatékot - az International Center of Photography munkatársai több mint egymillió dollárért" - mondta az igazgató. Hozzátette: mivel az anyag feldolgozása jelenleg is zajlik, az életmű ezen része teljesen hiányzik a kiállításból. Szerinte azonban néhány éven belül egy új, de legalábbis árnyaltabb kép alakulhat ki Munkácsiról. Bencsik Barnabás kiemelte, hogy a tárlat hírére előkerült néhány eddig lappangó, hazai fotó is. "Váratlan helyekről érkeznek képek, reméljük, hogy minél többen jelentkeznek majd" - mondta az MTI-nek, hozzátéve, arról, hogy az előkerült fotók bekerülnek-e a kiállítás anyagába, a kurátor dönt majd. Oltai Kata, a kiállítás koordinátora hozzátette: a január 9-ig látható tárlatot számos program kíséri majd, neves fotósok, fotótörténészek tartanak majd tárlatvezetést, előadást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.