31. alkalommal adják át idén

Díjazták a legjobb magyar formatervezőket

Kihirdették a Magyar Formatervezési Díj, valamint a cégek, vállalatok számára kiírt Design Management Díj nyerteseit.

2010.10.05 10:15MTI

A díjazott termékekből, tervekből kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban. 31. alkalommal adják át idén a formatervezési díjakat.

A 264 beérkezett pályamunkát az idén is a szociális érzékenység, az ökotudatosság és a "hétköznapi tárgyakba oltott találékonyság, kreatív megoldások" jellemzik - mondta Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke.

A Magyar Formatervezési Díjra négy - termék, terv, diák, vizuális kommunikáció - kategóriában lehetett nevezni. A termék kategóriában kapott díjat a neves külföldi designer, Ross Lovegrove nevével fémjelzett, és a Velux Magyarország Kft. által nevezett fénycsatorna, "amely egyenesen a napot teszi meg villanykörténkké" - fogalmazott az elnök.

A két díjazott magyar termék - Oltvai Balázs az italok lopását gátló üvegvédő bilétáért, Jári Róbert a cserélhető peremű kerékpáragyért kapott elismerést - esetében a fantáziagazdag és egyszerűségében is rafinált megoldásokat díjazta a zsűri.

Oltvai Balázs munkája több százezres példányban immár egy magyar-kanadai cég terméke, Jári Róbert pedig Bendzsel Miklós szerint jó példa arra, hogy klasszikus termékek esetében is lehet újat feltalálni és megalkotni.

Koroknai Máté munkája

A díjakért versenybe szálltak nagyobbik fele 30 év alatti tervező, a pályázóknak csupán nyolcada rendelkezik cégformával. Noha a tervezők mögött sokszor nem áll megfelelő tőke, a munkák azt mutatják, szaktudással, tapasztalattal már rendelkeznek.

"Az ilyen seregszemlék éppen arra alkalmasak, hogy összehozzuk őket magyar vállalkozókkal
" - jegyezte meg Bendzsel Miklós.

Idén új helyszínre, a Parlament közelébe helyezték a kiállítást. A Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke azt mondta, úgy is szeretnék a politikusok figyelmét felhívni a dizájn jelentőségére, hogy egy kihelyezett bizottsági ülés a kiállítótérben kapna helyet. A pályázóknak azzal is szeretnének segíteni, hogy vállalkozói, gyártói napot tartanak. A gazdaság és dizájn kapcsolatát kívánják erősíteni az elmúlt évben életre hívott Design Management Díjjal is. Az elismeréssel olyan vállalatokat ismernek el, amelyek a dizájnt példaértékűen integrálják a mindennapjaikba. Ezt az elismerést 2010-ben a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt. érdemelte ki.

Bendzsel Miklós figyelemreméltónak nevezte, ahogy a nyertes cég a dizájnra épít, például diákpályázatokat ír ki és saját tervező holdudvarral is rendelkezik.

Diák kategóriában Koroknai Máté elefánt és béka formájú porszívója, Nagy Máté középületekbe kihelyezhető tűzvédelmi mentőmaszkja, valamint Esztányi István könnyen bővülő újrahasznosított táskái nyerték az elismerést.

A terv kategória győztese Kucsera Péter munkája lett, a Pocakzene névre keresztelt, a várandós anyukáknak tervezett MP3 lejátszó.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság különdíját az akadálymentesített utasszállító hajó kapta, ezt Policsányi István tervezte.

A tárca kulturális államtitkárságának különdíjával a Katyi Ádám által tervezett Tótfalusi Sans Serif betűtípust és Böhm Gergely busóálarcokat tartalmazó lyukkönyvét díjazták.

Földényi Irma az Eco-Highway tervezéséért, azaz a menetszélből energiát termelő autópálya menti hangszigetelő fal új, környezetbarát funkciójának kialakításáért nyerte el a Magyar Formatervezési Tanács különdíját.

A pályamunkák keddtől október 24-ig tekinthetőek meg a Néprajzi Múzeumban. A kiállítás előcsarnokában a pályázat elmúlt évtizedének díjazott alkotásai is láthatóak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.