Létezik-e magyar audiovizuális kultúra

Kamera Hungária: fórum a televíziós dokumentum filmekről

A Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztiváli szakmai programján Veszprémben a színes riport, a dokumentumfilm, az oknyomozó riport és a magazinműsorok kategória zsűritagjaival rendeztek fórumot, Létezik-e magyar audiovizuális kultúra címmel.

2010.09.27 07:00ma.hu

A beszélgetést Lévai Balázs televíziós műsorvezető, szerkesztő vezette. A szakmai vitában részt vett Antalóczy Tímea, a Magyar Tudományos Akadémia szociológusa, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, Hammer Ferenc, az Eötvös Loránd Tudományegyetem média és kommunikáció szakának tanára, Nyomárkay Kázmér, a Sanoma Budapest lapigazgatója, Poós Zoltán író és Sós B. Péter, a Népszabadság-online szerkesztője.

Poós Zoltán szerint a magyar televíziós dokumentumfilmek közül jó néhány már külföldi piacra készül, s szerinte a világszínvonal második vonalába tartoznak. Mint mondta: a fiatal dokumentumfilmesek nyugatutánzó, clippszerűen vágott stílust követnek, amitől viszont az idősebbek irtóznak, ők "elnyújtott snittekkel" dolgoznak.

Antalóczy Tímea véleménye szerint sok műsor nézhetetlen volt, a filmek "széttöredezettek", nincs dramaturgiájuk, szerkesztetlenek, s a dokumentumfilmeket a múltba révedés jellemzi. Mai aktuális témákat nem nagyon mernek feldolgozni - jegyezte meg.

Szerinte olyan műfajkeveredés van, hogy néha a gyártó sem tudja, hogy adott alkotást hová nevezzen be, s ez sok esetben a szakmaiság, a professzionalizmus hiányát jelzi.

Lévai Balázs megjegyzése szerint: lehet, hogy olyan országban élünk, ahol a televíziókban a legnézettebb műsor a múltba révedés, a nosztalgia és az örökzöld slágerek játszása. Hammer Ferenc rámutatott: "a versenymunkák között sok olyan volt, amelyet csak azért raktak bele a végső hatba, mert annyi kellett ahhoz, hogy összeálljon a kategória".

Megjegyezte azt is, hogy van a tényfeltárás és van "a párt audiovizuális ökle" műsor. Ha a tévés magazinműsorainkat egy külföldinek megmutatnánk, azt hihetné, hogy alig létezik magyar televíziózás, mert alig akad egy-két értékelhető, nemhogy egy tévés versenyre benevezhető - fogalmazott Sós B. Péter.

Poós Zoltán szerint nincsenek műhelyek, kreatív alkotói közösségek, még a Magyar Televíziónál és a Duna Televíziónál sem, ahol léteztek ilyenek. Lévai Balázs elmondta: régebben annyian mentek egy tévés stábbal "mint az oroszok", mára viszont eljutottunk oda, hogy a kereskedelmi televízióknál már létezik az "egy fős stáb" is; egy ember mindent csinál, s mondjuk az "őserdőből elküldi az anyagát".

Csakhogy ebből tényleg nem lesz műhely, hanem "szólótáncosok" működnek, akik futják a jó kűrjeiket, de nem lesz benne tripla ugrás - fogalmazott Lévai Balázs.

Poós Zoltán hozzátette: sok produkcióból hiányzik a "műhelykontroll". Lévai Balázs szerint a televízióknál még működik valamiféle morális és szakmai kontroll, ám egyes internetes "anyagokkal" nagyon komoly morális problémák vannak.

Soós B. Péter azonban arra mutatott rá, hogy a hozzászólók szétszedik a "rossz anyagot" az interneten, ez viszont nincs meg a tévéműsorok esetében, mert vagy írnak róluk szakmai kritikát vagy nem.

Hammer Ferenc úgy fogalmazott: "az egész online tartalomkészítés egy soha véget nem érő tápláléklánc", s a klikkelésért, a figyelemért való küzdelem magába foglalja, hogy minden vadászterületet jelent és minden "meghekkelhető".

Szerinte ezzel a média "bizonyos értelemben magát nyírja ki", s ami egy anonim fórumban történik nem igazán értelmes, de egyrészt "tetszik, másrészt utálatos".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.