A szocialista kurátorok zöme hiányzott a szavazásr

Újra hitelt kérne a Magyar Televízió

A kuratórium szerdai elnökségi ülésén megszavazta az újabb hitelfelvételre irányuló gyorsított közbeszerzési eljárás elindítását - mondta Balogh László, a Magyar Televíziót (MTV) felügyelő közalapítvány kuratóriumának KDNP által delegált elnökhelyettese csütörtökön az MTI-nek.

2010.07.15 15:31MTI

Az MTI információi szerint az MSZP által delegált kuratóriumi elnökségi tagok a szerdai ülésen Czeglédi László elnök kivételével nem vettek részt az ülésen.

Czeglédi László csütörtökön az ügyben az MTI-nek annyit mondott, hogy Magyarország hamarosan az Európai Unió soros elnöki tisztét tölti be, éppen ezért nem engedheti meg magának, hogy a köztelevízió működésképtelen legyen. Hozzátette: a hitelfelvétel csupán átmeneti megoldás a financiális gondok rendezésére.

Az új médiatörvénynek mindenképpen rendeznie kell a közmédiumok gazdasági függetlenségének kérdését - fűzte hozzá Czeglédi László.

A hitelfelvételi eljárás újbóli megindításának oka az lehet, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság honlapján olvasható információk szerint a még június közepén benyújtott, a hitelfelvételre irányuló közbeszerzési eljárásban a döntőbizottság jogsértést állapított meg, és a felhívást, valamint az azt követően hozott döntéseket megsemmisítette. Az ügyben az MTI megkereste a köztelevízió sajtóosztályát, ott azonban nem tudtak nyilatkozni az ügyről.

A hivatkozott határozatot hivatalosan még nem is kézbesítették az MTV-nek - hívták fel a figyelmet. Az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége múlt hét szerdai ülésen elutasította az egymilliárd forintos, egy év futamidejű hitel felvételét. Akkor egy SZDSZ-delegált a hitelfelvételre nemmel szavazott, öt szocialista tag tartózkodott, négy Fidesz-delegált pedig igennel voksolt.

A Magyar Televízió a hírre közleményben reagált, amelyben azt írták, hogy augusztusra veszélybe kerülhet a műsorszolgáltatás. Kifejtették, hogy a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottság azért javasolta egymilliárd forint összegű banki forrás bevonását, hogy a köztévé teljesíteni tudja a médiatörvényben előírt kötelezettségeit, és hogy augusztusban is folytatódhasson a közszolgálati műsorok gyártása, valamint hogy a cég fizetni tudjon dolgozóinak.

Czeglédi László, az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöke múlt héten levéllel fordult Schmitt Pálhoz. Ebben az MTV-nél június 30-ig kialakult, "kritikussá vált likviditási helyzetről", s ennek előzményeiről tájékoztatta az Országgyűlés elnökét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.