Íme a televíziózás jövője

A nappalinkba szökik a 3D

A televíziózás jövője háromdimenziós: a laposképernyők, majd később a HDTV megjelenése után a televízió-piac következő trendje a 3D televíziózás.

2010.09.03 10:14ma.hu

A japán elektronikai csoport, a Sharp rendszeresen új irányt szab az LCD televíziók szegmensében, és most bejelenti a világ első Quattron technológiával ellátott 3D-képes LCD televízió piaci forgalmazásának megkezdését. Az új rendszer lényege, a negyedik pixel-szín – a sárga – döntően hozzájárul ahhoz, hogy a Sharp laposképernyős televíziókon eddig elért legkiemelkedőbb 3D képet nyújtsa.

A német és az osztrák piacokra történő bevezetés tervezett időpontja 2010 harmadik negyedéve. 

A következő pár nap során a Sharp bemutatja első 3D LCD tévé paneljét. A technológián alapuló termékek eddig soha nem látott képminőséget biztosítanak a háromdimenziós televíziók körében. Elsősorban a színvisszaadás számít bámulatosan fényesnek és ragyogóan tisztának. Mindemellett a Sharp képes volt a kellemetlen, dupla-körvonallal megjelenő szellemképek minimálisra csökkentésére az olyan innovatív folyadékkristályos LCD tévé technológiák együttesének köszönhetően, mint az UV2A, a Quattron és a Super Edge LED háttérvilágítás.

A Sharp a shutter technológiát alkalmazza a 3D képek megjelenítéséhez. A nézőknek ezért speciális aktív szemüveget kell viselniük a háromdimenziós tartalmak nézése során. 

A Sharp által kifejlesztett UV2A rendszer például lehetővé teszi a képernyőben található folyadékkristályok optimális elrendezését. Ezáltal a képminőség is optimális, a panel apertúrája pedig javul. Ez az apertúra-arány azáltal, hogy több fényt enged át a háttérvilágításból, ideális alapot szolgáltat arra, hogy a shutter szemüveg jobb-bal kép váltásai miatt bekövetkező fényerőveszteséget ellensúlyozza. A Quattron rendszer lényege, hogy a Sharp negyedikként hozzáadta a sárga színt a hagyományos pixel-struktrúrához, ezáltal tovább javítva a képernyő képminőségét. Ennek eredményeként a Sharp 3D televíziók pompás 3D-hatást biztosítanak.

A frissítési sebességet is a 3D panelekhez igazították. Végül, a Sharp Super Edge LED háttérvilágítási rendszere tökéletes megvilágítást biztosít a képernyő számára, ami ezáltal még tökéletesebb képet nyújt.

Íme a jövő


A kiemelkedő képminőség mellett a Sharp komoly jelentőséget tulajdonít termékeinek a környezetre gyakorolt hatására. Ez a környezetvédelem iránti elköteleződés tükröződik a 3D LCD televíziók fejlesztésében is: amikor 3D szemüvegen keresztül nézünk tévét, a kép kissé sötétebbnek látszik, ezért a Sharp képernyője 1,8-szor nagyobb fényerő kibocsájtására képes, mint a hagyományos 3D televíziók.

Az UV2A és a Quattron technológiák együttes hatása, hogy azonos erősségű háttérvilágítás mellett kisebb a fényveszteség akkor, amikor a fény áthatol a panelen. A képernyő ezért az energiafogyasztás növelése nélkül is nagyobb fényerő elérésére képes.

Jelenleg a shutter technológia az a módszer, amivel a legjobb 3D-hatás érhető el, így a Sharp 3D LCD televíziók is ezt az aktív szemüveges megoldást alkalmazzák.

A tévé és a szemüveg működése tökéletesen szinkronizált. Amikor az összes komponens aktív, a televízió 3D módban a jobb, majd a bal szem számára optimalizált képeket közvetít, gyorsan váltakoztatva azokat.

A szemüveg ezekkel a jelekkel szinkronban kapcsolja a jobb vagy bal lencsét átlátszó vagy sötét állásba. Az emberi agy nem érzékeli a jobb és bal képek közti gyors váltakozást, ehelyett tökéletes 3D-hatás jön létre. A Sharp a laposképernyőn elérhető legjobb 3D képet és a kiemelkedő környezeti jellemzőket most az új AQUOS dizájnba csomagolta. Az IFA 2010 során a viszonteladók, az iparág szakértői és a végfelhasználók maguk is láthatják az új Sharp AQUOS LCD televíziókat, és saját szemükkel megbizonyosodhatnak arról, hogy ezek a modellek valóban az elérhető legjobb háromdimenziós élményt nyújtják.

A piaci bevezetés a tervek szerint 2010 harmadik negyedévében történik meg, ami pontosan egybeesik a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.