Colin Firth és Natalie Portman is esélyesek

Torontóban már az Oscarról beszélnek

Bár egyelőre olyan kiugró siker még nem mutatkozott, mint két éve a Gettómilliomos; Colin Firth és Natalie Portman alakítását Oscar-esélyesként emlegetik a félidejében járó torontói nemzetközi filmfesztiválon.

2010.09.16 10:15MTI

A Gettómilliomossal befutott Danny Boyle idén a 127 Hours című hegymászó drámával keltett érdeklődést a kanadai filmmustrán.

A megtörtént eseten alapuló filmet, amelyben James Franco bajba jutott hegymászót alakít, szintén azok közé az alkotások közé sorolták a szakértők, amelyek szóba kerülhetnek az Amerikai Filmakadémia díjainál.

Colin Firth a közönség és a szakma elismerését Tom Hooper The King's Speech című produkciójában VI. György, a dadogó brit uralkodó megszemélyesítésével vívta ki.

A király beszédtanárát játszó Geoffrey Rush-t ugyancsak az Oscar-befutók között emlegetik. A The Hollywood Reporter egyik blogja nemcsak a színészi, hanem a legjobb film, rendező és forgatókönyv kategóriákban is nagy jövőt jósolt a filmnek a jövő februári Oscar-ceremónián.

Natalie Portmannak Darren Aronofsky Black Swan (Fekete hattyú) című balettdrámája hozott szerencsét. Bár a színésznő a velencei filmfesztiválról üres kézzel távozott, alakítását dicsérettel nyugtázták a kritikusok.

Torontóban általában a fesztivál első öt napján lefutnak azok az alkotások, amelyekhez a legnagyobb reményeket fűzik. Két "nagy öreg", Clint Eastwood és Robert Redford új mozijait is bemutatták már.

A nyolcvan esztendős Eastwood Herafter című halál utáni léttel foglalkozó misztikus drámája nem vert nagy visszhangot és Redford The Conspirator című történelmi drámája után sem kapkodnak a forgalmazók.

Redford a Lincoln elleni merényletet dolgozta fel, de kicsit csavart a történeten és az egyik halálra ítélt vádlott, egy nő sorsán keresztül közelítette meg. A produkciók egész sora azért keresi a torontói bemutatkozást, mert ott nagyobb lehetőséget látnak az észak-amerikai forgalmazási szerződések megkötésére, hiszen jószerivel odasereglik az egész szakma.

Tavaly ebből a szempontból nem zárt valami jó évet a fesztivál, és idén is érezhető az óvatosság, de hajszálnyival máris több üzletet ütöttek nyélbe. A 35. évébe lépett torontói filmfesztivál vasárnap zárja kapuit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.