Exkluzív vetítés keretében láthatják

A Dr. Halállal nyitják az idei CineFestet

A Dr. Halál című tévédrámában Al Pacino Kevorkiant játssza; oldalán olyan további sztárokat találunk, mint John Goodman vagy Susan Sarandon.

2010.08.19 16:00ma.hu
Suttogások és sikolyok



A filmet a CineFest nézői premier előtt, exkluzív vetítés keretében láthatják majd a fesztivál nyitónapján, szeptember 10-én, este.

Miskolcon láthatja ezenkívül először a hazai közönség Kocsis Ágnes Cannes-ban is bemutatott Pál Adriennjét, de itt lesz a hazai premierje Shirin Neshat Nők férfiak nélkül című, Velencében a legjobb rendezés díjával kitüntetett filmjének, melyben az egyik szerepet Tóth Orsolya játssza.

Szintén hazai ősbemutató A befagyott folyó (Frozen River), amit tavaly két kategóriában jelöltek Oscar-díjra. Ezúttal is lesz roma filmes program, dokumentumfilmes workshop, továbbá Jancsó-retrospektív az idei életműdíjas tiszteletére.

A fesztiválon a filmeken kívül lesznek tárlatok is: kiállítás látható majd a Miskolcon született Dargay Attila munkásságáról, de legjobb filmjeiből is vetítenek néhányat. Az idei évtől a filmtörténeti programokat CineClassics néven fogják össze.

Ennek részeként szeptember 17-én egy nemzetközi konferencián Korda Zoltánra emlékeznek (itt lesz fia, David Korda is). Kiállítás foglakozik ezenkívül eddig soha nem látott fotókkal, a kolozsvári némafilmgyártással, a Művészetek Házában pedig Korda-filmplatátokat mutatnak be.

A 7. Jameson Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke Ingmar Bergman és Andrej Tarkovszkij egykori munkatársa, a magyar származású svéd producer, Katinka Faragó lesz. Faragó évtizedekig dolgozott együtt Bergmannal, előbb scriptesként, majd gyártásvezetőként és producerként.

Olyan filmekben volt a legendás rendező közvetlen munkatársa, mint A csend, a Suttogások és sikolyok, az Őszi szonáta és a négyszeres Oscar-díjas Fanny és Alexander.

Faragó volt továbbá Tarkovszkij utolsó, Svédországban forgatott filmje, az Áldozathozatal producere is; olyan művek létrejöttében közreműködött még, mint Jan Troell Oscar-jelölt filmje, az Új haza és Bille August Arany Pálma- és Oscar-díjas alkotása, a Hódító Pelle.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.