A filmeket eredeti nyelven, felirattal vetítik

Figyemre méltók a filmes programok is a Szigeten

Idén is vannak filmes programok az augusztus 11. és 16. között megrendezendő Sziget Fesztiválon. A 10 éves születésnapját ünneplő Magic Mirror sátor ugyanis a talk show-k, varieték és DJ-partik mellett filmvetítésekkel is készül.

2010.08.12 14:20ma.hu

A Teddy Filmvetítések folyamán az utóbbi évek legkiemelkedőbb queer tematikájú alkotásaiból láthatunk válogatást a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos meleg szekciója, a Teddy Award támogatásával.

A Westler című nyitófilm részben rejtett kamerás felvételekkel készült legendás nagyjátékfilm 1985-ből egy kelet- és egy nyugatnémet fiú szerelméről. Az Otto; or Up with Dead People posztpunk zombifilm egy meleg zombival a középpontban.

A Fucking Different projekt Sao Pauló-i része összeállítás brazil meleg és leszbikus filmrendezők egymásról készült alkotásaiból: rövid-, kísérleti, animációs, dokumentum- és játékfilmekből egyarán. A dokuvonalat viszi tovább a Sex/Life in LA című 1998-as opus, melyben Los Angeles-i meleg férfi szexmunkások beszélnek életükről és terveikről.

Itt lesz az első, leszbikusságát nyíltan vállaló rendezőnő, a német Monika Treut nagy klasszikus alkotása is a nemi szerepekről, a Gendernauts. A 2009-es Dialektus Fesztiválon már látható volt, de a Magic Mirrorban újra megnézhetjük az Isztambul másik arca (Der andere Istanbul) című dokut, mely az isztambuli queer szcénáról szól, főleg a melegek jogi helyzetéről a török mindennapokban. A Good Boysban a Tel-Aviv-i éjszakában talál egymásra romantikus módon két fiatalember, a Roma Boys egy fiatal prágai meleg roma aktivista szerelmi története, az Ander pedig spanyol nagyjátékfilm, melyben egy dél-amerikai vendégmunkás beleszeret munkaadó gazdájába. Lesz ezenkívül egy válogatás is a Berlinale Teddy szekcióinak rövidfilmjeiből.

A legendás Teddy Award Partyn ugyanis már 24 éve díjazzák a fesztivál queer témájú filmjeit. A rövidfilmek a Berlinale Shorts kategóriában futnak, és belőlük állítják össze a Teddy Shorts nevű programot. A Teddy Filmvetítések programsorozat házigazdája Kristian Petersen filmrendező, producer, egyetemi oktató Berlinből.

A naponta 16, illetve 18 órakor kezdődő vetítések után pedig a művek alkotói közönségtalálkozón válaszolnak a nézők kérdéseire, angol nyelven. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.