Ma fellép a Faithless és a Gorillaz Sound System

A Sziget nagyszínpadát világhírű zenekarok veszik birtokba

Sziget második napján a fesztivál legnagyobb fellépőhelyszínét világhírű zenekarok veszik birtokba: a John Lydon vezette Public Image Ltd., a Specials és a Faithless.

2010.08.12 10:20ma.hu
The 69 Eyes

A Nagyszínpadon túl pedig a fesztiválozók a Gorillaz Sound System, a 69 Eyes, a Simian Mobile Disco és Tony Allen koncertjére mozdulhatnak meg számos népszerű hazai együttes fellépése és a rengeteg, kihagyhatatlan kulturális program mellett.

A Nagyszínpad programja csütörtökön a huszonéves, nagyrészt berlini fenegyerekekből álló K.I.Z fellépésével indul délután háromkor, akikkel együtt bandázva a fesztiválozók felvehetik a harcot az európai fiatalság gondolatait egyre jobban összezavaró téveszmék és szélsőségek ellen.

A Német láncfűrészes rap mészárlás után klasszikus French house, nyolcvanas évekbeli popzene, hard glam és disco-rock elemekből összegyúrt mash-up partyzenére bulizhatnak azok, akik fél ötkor a brit Young Punxnak szavaznak bizalmat a Szigeten. Utánuk a John Lydon vezette Public Image Ltd. tart világraszóló new wave-történeti bemutatót este hattól, majd háromnegyed nyolctól minden idők egyik leghíresebb brit skazenekara, a huszonhét év után újra koncertező, az NME által nemrégiben életmű-díjjal kitüntetett Specials mozgatja meg a Sziget-lakókat.

A második nap nagyszínpados programjait a Faithless jelenése zárja, melyen a népes hazai rajongótábor ismét önfeledten adhatja át magát Maxi Jazzék szuggesztív, önfeledt bulizáshoz és lélektisztító meditációkhoz egyaránt alkalmas, politikailag sosem korrekt tánczenéjének - a béke és a szeretet jegyében.

A második napon a horvát Kries és a Besh o droM varázsol balkáni hangulatot a Sziget világzenei központjába, őket este háromnegyed nyolckor az ausztrál, mali és amerikai barátság jegyében alkotó Dirtmusic és Tamikrest váltja a Szigetet a The Good, The Bad & The Queen társaságában már megjárt, világhírű nigériai dobos, Tony Allen fél tízkor kezdődő koncertje előtt. Az A38-Wan2 Színpadon a kétezres évek egyik legaktívabb és legsokoldalúbb brit hiphopbrigádja, a Foreign Beggars veszi először kezelésbe a fesztiválozókat délután öttől. Damon Albarn álomgyárának legsikeresebb produkciója, a Gorillaz dj-szettel képviselteti magát az idei Szigeten.

A Gorillaz Sound System legjobb Gorillaz-számokat és fantasztikus vizuálokat felvonultató programja előtt a fesztiválózók még a Black Box Revelation, a Kovács Katival együtt fellépő Qualitons, valamint C-Mon & Kyspski koncertjén vehetnek részt a helyszínen. Népszerű hazai zenekarokból sem lesz hiány ezen a napon sem a Szigeten.

A hazai könnyűzenei élet legjobbjai közül az MR2 Színpadon ezen a napon lép fel Frenk, a Twist, a Barabás Lőrinc Eklektric, a Vad Fruttik és a Péterfy Bori & Love Band, míg a Zagar a Gorillaz Sound System után, hajnali fél kettőkor koncertezik az A38-Wan2 Színpadon.

A keményzenei megfejtésekre fogékony Sziget-lakók a második napon is világhírű zenekarok koncertjén tombolhatják ki magukat. Az MTV Headbangers Ball Színpadon a Subscribe, a Nevergreen és a Romeó Vérzik mellett igazi különlegességnek számít a belga Drums Are For Parades koncertje, amely délután fél négykor rázza majd meg hihetetlen hangerővel az Óbudai-szigetet, míg a reggae zenét heavy metallal és punkkal vegyítő Skindred este fél nyolckor foglalja el a helyszínt, a finn 69 Eyes goth'n'roll show-ja előtt, melyre tíz óra után pár perccel kerül sor.

A partyarcok igényeit ezen a napon a kritikusok által az egekig magasztalt, és az igényes elektronikus zenékre fogékony hallgatók körében rendkívül népszerű Simian Mobile Disco szolgálja majd ki este fél nyolctól, de csütörtökön lép fel a Party Arénában az Erol Alkannal kiegészült Boys Noize is, valamint Junkie & Hawky, Bergi & Svindler és Coyote is. A meduzában éjféltől a belga Aeroplane duó koncertjét sem hagyhatja ki egyetlen elektronikus zenére fogékony rajongó.

Csütörökön este hatkor a Budapest Jazz Club - Amfiteátrum Színpadon a franica Chapelier Fou mutatja be megfoghatatlan audiouniverzumát, melyben az őrület keveredik a misztikummal, és ahol a hallgatók eddig ismeretlen szépségekben oldódhatnak fel különleges zenei motívumok között bolyongva.

A Cöxpon Ambient Sátorban az atmoszférikus elektronikus zenében utazó Surbahar és a psy-rock műfajában alkotó Sonar produkciója ígérkezik a helyszín legkülönlegesebb programjának a második napon, a Blues Színpadhoz pedig a White Coffee, a Palermo Boogie Gang, Hubert Tubb és Dirty Fred BB, valamint a Doors Emlékzenekar kedvéért érdemes ellátogatni.

Public Image Ltd.

A zenei programokhoz hasonlóan változatos kulturális programok várják egész nap a Szigetre látogatókat. Néhány kiemelt ajánlat; az Octopus Összművészeti Helyszín színház és tánc színpadán Gergye Krisztián, Pataky Klári és Goda Gábor este tizenegykor kezdődő közös performansza ígérkezik a nap legkülönlegesebb nem-zenei programjának, míg a Nagysátorban este hatkor kezdődő Galaktika-estre érdemes ellátogatnia a fesztiválozóknak, akik a steampunk képregények világát ismerhetik meg.

A Hungarikum Faluban Szék, Kalotaszeg és Vajdaszentmihály települések mutatkoznak be a Szigeten (a programok délben kezdődnek), és természetesen ezen a napon is este tízkor a Compagnie Malabar: Le Voyage des Aquareves című látványos előadása repít el a humor és az álmok világába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.