A téma, amely egyre aktuálisabb

Kábítószer ellen a Világnapon (is)

A Magyar Televízió a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából késő este vetíti a Mámor című amerikai filmet szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak, esetleg érintett felnőtteknek - okulásul.

2010.06.24 17:00mtv.hu

Mark David rendező Mámor című filmje torokszorítóan tanulságos. Egy szívsebész orvosról szól, aki itallal és droggal oldja a stresszt. Lopott gyógyszerészeti termékekkel is kereskedik, miközben karrierje rohamosan zuhan és az élete egyre inkább zsákutcába torkollik.

Elveszítette édesapját, aki Alzheimer-kórban szenvedett, ráadásul beleszeretett partnere legjobb barátnőjébe… Szinte naponta hallunk vagy olvasunk családi tragédiákról. Amikor sokszor már a gyermekek is kábítószerrel próbálják kilátástalan helyzetüket megoldani.

Ezt az egyre fontosabb problémát ismerte fel 1987-ben az ENSZ, amikor egy konferenciáján június 26-át Kábítószer-ellenes Világnappá nyilvánította. Tette ezt azért, hogy a nemzetek összefogjanak. A kábítószerről nem lehet elégszer és eleget beszélni.

A lakossághoz minél több információt el kell juttatni azért, hogy a fiatalok hamar felismerjék, fogyasztása rendkívül súlyos következményekkel jár-járhat.

A drog a pszichét és a szervezetet egyaránt a hatalmába keríti. Ahogyan Dr. John Witherspoon megfogalmazta: „menstük ki népünket e hidrafejű szörny karmai közül, mely átgázol a civilizált világon, életeket és boldog családokat pusztít el, megtölti börtöneinket és elmegyógyintézeteinket és a szerencsétleneket az örök élet hiú ígéretével kápráztatja…”

Számos oka van, lehet a droghasználatnak. Mégis a legfontosabb a szeretetteljes családi háttér, a stabilitás, a biztonság hiánya. Nem véletlen, hogy a legtöbb drogfüggő embernél megállapították, a korai anya-gyermek kapcsolat zavarára vezethető vissza problémája. Sok tényező befolyásolhatja természetesen, de a stressz-kezelés az egyik leglényegesebb.

Az iskolai és családi felvilágosító programok, a kábítószer-ellenes rendezvények, konferenciák sokat segíthetnek.

Mint ahogyan a prevenció is. A világnap alkalmából az idén is rendez a Kábítószerügyi Koordinációért Felelős Tárca és a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet konferenciát

Jelenség és jelentés címmel, bemutatva a drogfogyasztást a művészet tükrén keresztül.

A film magyar hangjai: Crespo Rodrigo, Czvetkó Sándor, Kőszegi Ákos, Ullmann Mónika

m1, június 26., szombat, 22.50

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.