Az Utolsó Léghajlítót és hipózták?

Nagy blama a Perzsia Hercegében: vihart kavartak a "kifehérített" hollywoodi produkciók

Jókora hullámokat kavart az elégedetlen rajongók körében "kifehérített" szereposztása miatt a nyár két legütősebb hollywoodi produkciója, a Perzsia hercege - Az idő homokja és Az utolsó léghajító című fantáziafilm.

2010.05.26 14:20MTI

Az interneten gyűrűző polémiáról először a The Los Angeles Times számolt be hétvégi kiadásában megszólaltatva a rasszizmust emlegető hangokat. Jehanzeb Dar független filmes és blogger azért bírálta a Disney stúdióban készült Perzsia hercegét, mert szerinte "sértő, hogy a színes embereknek - főképp a közel-keletieknek vagy a dél-ázsiaiaknak - nem engedik, hogy önmagukat jelenítsék meg ezekben a szerepekben". A videojátékból született fiktív kalandfilm perzsa főhősének szerepét ugyanis Jake Gyllenhaalra bízták, partnerét pedig a brit színésznő, Gemma Arterton játssza.

A Disney a produkció előkészítéséhez külön szakértőket alkalmazott, nehogy valamivel maga ellen fordítsa az Amerikában élő iráni közösséget, és elkerülje a 300 című film csapdáját. (Mint emlékezetes, a thermopülai csata 2007-ben bemutatott feldolgozása óriási felháborodást váltott ki Iránban.) Gyllenhaal viszont úgy vélekedett: az egész film nem több egy régi vágású hollywoodi kalandnál. Mivel a valóságnak nyoma sincs benne, a történelemhez pedig végképp semmi köze, elég furcsa lenne mindezeket számon kérni rajta - mondta.

Jerry Bruckheimer, a film sztárproducere ellenben éppen a szakértőket idézve érvelt a szereplőválasztás helyessége mellett azzal, hogy a perzsák közül a hatodik században még igenis sokan voltak szőkék és kék szeműek. Az álomgyár történetében azért számos példa akadt rá, hogy fehér filmsztárok alakítottak ázsiai karaktereket: John Wayne gond nélkül eljátszotta Dzsingisz kánt, Peter Sellers bajkeverő indiai statisztát alakított az Estély habfürdővel című vígjátékban, nem beszélve Mickey Rooneyról, aki nagy sikerrel adta el magát kínainak az Álom luxuskivitelben című romantikus komédiában.

Dar azonban az iráni-amerikai közösségből megszólalókkal együtt úgy vélte: a Perzsia hercege csak egy újabb példája Hollywood rasszizmusának, az úgynevezett "racebendingnek", ami abban nyilvánul meg, hogy a főszerepeket rendszerint fehér sztárok kapják, míg a "rosszfiúkat" a színesekre osztják.

M. Night Shyamalan indiai származású filmrendező Az utolsó léghajító című meséjével hergelte maga ellen az ázsiai közönséget. Filmjében, amely - a James Cameron Avatarjától független - Avatar című, rendkívül népszerű rajzfilmsorozat nyomán született ugyanis az ázsiai főhősöket fehér szereplőkkel játszatta el. A Media Action Network for Asian American elnevezésű szervezet és a racebending.com honlap ezért egyenesen a produkció bojkottjára szólította fel a közönséget. "Sajnálatos, hogy idáig jutottunk. Olyan filmet alkottak, amely nemcsak a rajongóknak okoz csalódást, hanem azzal a képpel is szemben áll, amit Amerika elvár egy 2010-ben bemutatott, az ázsiai kultúrát, valamint ázsiai hősöket és amerikai őslakosokat felvonultató produkciótól" - fogalmazott Michael Lee, a racebending.com szóvivője.

Mint mondta, a céljuk hogy felhívják a figyelmet a hollywoodi diszkriminációra. Propagandájukkal meg akarják buktatni a produkciót, hogy a Paramount filmstúdió elálljon a film trilógiává bővítésétől.

A Parmount közleményben fejtette ki, hogy a filmjében megszólaló 23 szereplőnek több mint a felét ázsiai színészek alakítják, és az alaptalan kritikák rövidre zárása érdekében felajánlotta, hogy a bemutató előtt levetíti a produkciót a racebending.com bojkottjához csatlakozóknak.

A Perzsia hercege - Az idő homokja című filmet május 20-tól, Az utolsó léghajítót július 29-től vetítik a magyar mozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.