Sem emlék, sem varázslat

Radnóti-est Szófiában

Sem emlék, sem varázslat címmel rendez emlékestet Radnóti Miklós (1909-1944) születésének 100. évfordulója alkalmából a Szófiai Magyar Kulturális Intézet szerdán.

2009.12.01 16:39MTI - Fotó: MTI

Nelli Dimova, a magyar intézet munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy Valeri Petrov, az egyik legnagyobb bolgár költő még 1983-ban Vas István költő és Karig Sára műfordító bíztatására állított össze elmélyült fordításban egy Radnóti-kötetet bolgár nyelven. Ebből az anyagból válogatott estjére Ivan Nalbantov, a népszerű bolgár színész, aki korábban ezzel a Radnóti-összeállítással szinte az egész országot bejárta.

Az esten elhangzik többek között a Sem emlék, sem varázslat, a Levél a hitveshez, az Erőltetett menet, a Gyökér, valamint a Nem tudhatom című vers. Nalbantov szerdai előadását Venciszlav Kindalov, a bolgár zeneakadémia tanára kíséri fuvolán - tette hozzá Nelli Dimova. Megjegyezte, hogy a Radnóti-est iránt nagy az érdeklődés, mivel az egyik neves bolgár költő, Nikola Vapcarov sorsa Radnótiéval rokon.

Őt 1942-ben lőtték agyon baloldali nézeteiért. Vapcarov kabátjának zsebében szintén találtak néhány verset, ahogy Radnóti holttestének exhumálásakor viharkabátjának zsebében a bori noteszt, a halálmenet utolsó verseit - mondta Nelli Dimova.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.