Szinyei és a hazai táj címmel nyílt meg

Festőóriások Székesfehérváron

Szinyei és a hazai táj címmel Szinyei Merse Pál, Mészöly Géza, Spányi Béla, valamint Markó Károly és gyermekei tájképeiből látható kiállítás szombattól Székesfehérváron, a Városi Képtár Deák Gyűjteményben.

2009.09.21 16:50MTI

A tárlat a közönség által csak ritkán látható, negyvennél több eredeti alkotáson keresztül mutatja be a XIX. század magyar művészeinek viszonyát a természethez.

A kiállított alkotásokat a Magyar Nemzeti Galéria, több megyei, városi múzeum, műgyűjtő, galéria és aukciósház kölcsönözte. A tárlat Markó Károly és gyermekei egy-egy munkáján keresztül mintegy átvezeti a látogatókat a Szinyei Merse Pál egyedülálló művészetéből ízelítőt adó kiállító teremig.

A Majális, s mintegy 250 kép alkotójától 19 festményt láthat a közönség. Mészöly Géza és Spányi Béla festményeiről Fejér megye és közvetlen környezete - egyebek között a Balaton, Bodajk, a Velencei-tó és Alcsút tájai is visszaköszönnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.