Pedro Almodóvar inspirálta!

MM, spiritualis kabare a New Orleans-ban

Jaross Viktória legújabb írása-rendezése az MM avagy Mindent Magamról című darab, melyet a népszerű spanyol filmrendező, Pedro Almodóvar "Patty Diphusa" című könyve inspirált.

2009.09.16 16:40ma.hu

A mű csupán ihletője a műnek, mely alaptörténetében és felépítésében is eltér a spanyol regénytől. A színdarab szerkezetileg rövidebb történetekre épül, melyeket egy központi szereplő köt össze.

A lélekbúvár lét, a kettős élet, az alteregó és létrehozója közt feszülő ellentétek kérdései inspirálták a fiatal művészt. A darab központi figurája egy begubózva élő, forgatókönyvíró férfi, aki az életét a gondolataiban, a fantáziájában éli. Megállás nélkül ír. Több évtizede dolgozik egy forgatókönyvön.

„A” forgatókönyvön. Miközben látjuk, és figyelemmel kísérjük valódi életét, betekintést nyerünk gondolati világába, ahol ugyanez az ember egy fiatal, erotikus kisugárzású, gyönyörű színésznő. A fantazmagóriával párhuzamosan zajlik a férfi „valós“ élete.

A képzeletében nővé váló pszichológus-forgatókönyvíró stílusosan, humorral és kellő lélektani mélységgel szemléli kívülről-belülről önmagát. A férfiúi és női én remek lehetőséget ad számára, hogy még több szemszögből, érzelmi indíttatásból, szereptípusból nézze-láttassa magát. A pácienseivel való találkozás – mindkét világában – egyre előrébb görgeti az önmegismerésben, míg végül mások által válik önmagává. A létrehozott kettős világban minden alak szintén két minőségben mutatkozik meg.

A forgatókönyvből színpadon megelevenedő figurák amolyan szélsőséges, „szürreális rajzfigurái“ eredeti valós énjüknek. A főszereplőt körülvevő alakok mind valamilyen frusztrációval élnek, melyek szimbólumai az életre való alkalmatlanságnak, a tagadásnak, a változástól való félelemnek.

Ezek a karakterek a „betegségük“, a világhoz való hozzáállásuk, mániájuk segítségével ösztönzik a főszereplőt arra, hogy változzon, változtasson.

Jaross Viktória:
MM avagy Mindent Magamról
spirituális kabaré Összművészeti "spirituális kabaré", kellemes, színházi hagyományoktól eltérő formában, lokáli hangulatban, egy pohár pezsgő mellett.

Ihlette: Pedro Almodovar

M.M. Hernádi Judit
Andy/Konferanszié Szanitter Dávid
Frici, a taxis Király Attila
Kathy Von Etica Kovács Vanda
Little Posszá Fodor Annamária
Annamária, Titkárnő, Takarítónő Erdei Júlia
ElleHunt Berki Szofi
Szinderellá Kakasy Dóra
Ms Kornyin Huszár Anita
Marcello Jánosházi Péter
The Twins XXXX Filmrészletek: Bernáth Szilárd, Szőke Péter

Animáció: Gauder Áron
Zene: Kunert Péter
Díszlet: Daróczi Sándor
Jelmez: Kisprumik Ádám, Csík Melinda
Grafika: Tarján Zsófi
Produkciós vezető: Gáspár Anna

Rendező-koreográfus: Jaross Viktória

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.