Minden érdeklődőt várnak a Vígnapon

Kitárulkozik a Vígszínház!

Immár hagyománnyá vált, hogy a Vígszínház minden évad kezdetén kitárja kapuit a közönség előtt. Szeptember 12-én, 12 órától minden érdeklődőt várnak a Vígnapon. A teátrum a Magyar dal napját és a Magyar dráma napját is megünnepli.

2009.09.10 21:40ma.hu

A Vígnapon nyilvános próbát tartanak A nő vágya című radikális musicalből, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjából és a Házi Színpadon Bartis Attila Romlás című művéből. Idén is lesz Vígtour, amikor is a színház művészeinek, munkatársainak idegenvezetésével a látogatók végigjárhatják az épületet, a kelléktártól a zsinórpadlásig.

Az alagsori büfé előtt nemcsak kiállítást rendeznek az évad első bemutatóinak jelmezeiből, hanem a vállalkozó szelleműek a teátrum sminkeseinek és öltöztetőinek segítségével még azt is kipróbálhatják, hogy milyen belebújni egy-egy darab kedvelt karakterének a bőrébe.

Az alagsori büfében a társulat tagjai beavatják a közönséget a színház műhelytitkaiba, és anekdotázva idézik fel a Vígszínház legendás művészeinek emlékét. Ismét lesz Vígsüti az előcsarnokban, az épület több pontján pedig Víg Egészségsarkokat rendeznek be.

2009-ben második alkalommal kerül sor az országos méretűvé nőtt Magyar dal napja fesztiválra, amelyet Presser Gábor, a színház zenei vezetője kezdeményezett. A Vígszínház életében mindig is kitüntetett helyen szerepeltek a kortárs, magyar zenés darabok, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az ezekből készült előadások sikere.

Szeptember 13-án, 20 órakor kezdődő gálaesten fellépnek a színház művészei, barátai, vendégei, szerzői. Velük lesz Presser Gábor, Zorán, Bródy János, Dés László, Geszti Péter, Másik János, Várkonyi Mátyás, Melis László, Darvas Ferenc, Rúzsa Magdi és a Könnyű Esti Sértés színészzenekar.

Szeptember 19-én, 18.30-kor az Évadnyitó színházi fesztiválon is fellépnek a Vígszínház művészei. Az Opera előtti nagyszínpadon A nő vágyából hallhat részletet a közönség. A Vígszínház 1896-os megnyitása óta kiemelten fontos szerepet szán a magyar drámák színrevitelének.

Az elmúlt 113 évben a társulat több mint száz magyar drámaíró művét mutatta be. Háziszerzőik között szerepelt Molnár Ferenc, Szomory Dezső, Bródy Sándor, Szép Ernő, Heltai Jenő és Lengyel Menyhért, majd Csurka István, Déry Tibor, Füst Milán, Gyurkovics Tibor, Sarkadi Imre, Sütő András, Szakonyi Károly, Székely János, Örkény István, Weöres Sándor.

Az elmúlt évtizedekben pedig - mások mellett - Esterházy Péter, Hamvai Kornél, Kárpáti Péter, Kornis Mihály vagy Spiró György drámái kerültek színpadra a Vígszínházban és a Pesti Színházban. Szeptember 20-án a Magyar dráma napjának előestéjén megünnepelik ezt a számunkra oly fontos eseményt.

A színházbarátoknak koradélutántól egészen késő estig ajánlanak programokat, kedvükre válogathatnak a múltidéző, illetve a 2009-2010-es vígszínházi bemutatókhoz kapcsolódó műhelybeszélgetések, vetítések és felolvasószínház kínálatából.

Vendégeik lesznek: Bartis Attila, Erdős Virág, Márton László, Kornis Mihály, Marton László, Horváth Ádám, Szikora János, Vitray Tamás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.