Megszületett a döntés!

Megvannak a német és az osztrák Oscar-nevezések

Megszületett a döntés: Ausztria az Ein Augenblick Freiheit (Egy pillanatnyi szabadság), Németország pedig A fehér szalag című filmmel nevez a 2010-es Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

2009.09.04 07:20MTI

Az osztrák zsűri a napokban döntötte el, hogy Arash T. Riahi Ein Augenblick Freiheit című filmjét nevezi be a 82. Oscar-díjra. Mivel az elmúlt héten Németország a szintén osztrák származású Michael Haneke A fehér szalag című művével nevez, máris két osztrák rendezőnek van esélye az Oscar-jelölésre.

Az Iránból menekült, Ausztriában élő Arash T. Riahi filmjében három iráni kurd menekült pár útját meséli el. Mivel gyermekkorában ő is elmenekült Iránból, alkotásába önéletrajzi elemeket is szőtt. A filmet már számos nemzetközi fesztivál tüntette ki díjjal, többek között a Viennale 2008 vagy a schwerini FilmKunstFest.

Ez utóbbi zsűrije szerint politikai tartalmú, őszinte alkotás, amely kiszakítja a menekültsorsokat a hírek anonimitásából. Az elmúlt két évben az osztrák Oscar-nevezések fel is kerültek a jelöltek listájára, sőt 2008-ban Stefan Ruzowitzky Pénzhamisítók (Die Fdlscher) című filmje el is vihette az arany szobrocskát.

Magyarországot Goda Krisztina filmje képviseli

A fehér szalag című film németországi nevezése korábban nem volt egyértelmű. Martin Schweighofer, az Austrian Film Commission (AFC) elnöke szerint osztrák filmként kellene nevezni a februárban a Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díját elnyert alkotást.

Mint elmondta, az Oscar-nevezések tavalyi szabályai szerint a legjobb idegen nyelvű film kategóriában három kikötésnek kell érvényesülnie: legalább a producer, a rendező és a forgatókönyvíró származzon a nevező országból.

Ez A fehér szalag esetében teljesül is. Hozzátette, ha csak a produkcióhoz szükséges anyagi és egyéb támogatások eredete a döntő, akkor Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című filmje is németnek tekinthető, mivel a berlini Babelsberg stúdióban készült német támogatásból.

A fehér szalag a második világháború előtti időben, egy kis német faluban játszódik, középpontjában a gyermeknevelésből fakadó erőszak áll. Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) 2010 február 2-án hozza nyilvánosságra, hogy melyik az az öt film, amelyet a világ számos országából érkezettek közül jelölnek a díjra.

Magyarországot Goda Krisztina Kaméleon című játékfilmje képviseli. A díjátadó gálára március 7-én kerül sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.