Kint-bent a Piedesztálon

Barcsay-díjas acélszobrász alkotása a Holdudvarban

Ötödik, egyben az idei évad utolsó szobra kerül a Piedesztálra augusztus 31-én: ezúttal Rabóczky Judit Rita: Kint-bent című alkotása látható a Holdudvar bejáratánál három hétig.

2009.09.01 17:50ma.hu

Kelemen Zénó Öröktánc, Kovách Gergő Csúnya szarvas, Várnagy Ildikó Húsvét és Pauer Gyula New York Palota sztélé című alkotása után a Piedesztál utolsó idei szobra Rabóczky Judit Rita Kint-bent című műve, mely idén nyáron készült a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpóziumon.

A szobor anyaga hegesztett vas: a kizárólag különböző vastagságú vashuzalok hajlítása és gabalyítása során megformálódó emberalakok a grafikában olykor előforduló szellemtest-ábrázolásokra emlékeztetnek. Rabóczky Judit Rita 1979-ben született; az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola rajz és vizuális kommunikáció szakára járt, majd 2007-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán.

Két egyéni kiállítása volt Budapesten, több csoportos tárlaton is részt vett. Friss diplomás szobrászművészként számos díjjal büszkélkedhet, többek közt Ludwig- és Erasmus-ösztöndíjas, Junior Príma és Barcsay-díjas.

Hegesztett vassal és pirogránittal dolgozik, olykor ezek kombinációival. Az ábrázolástól ritkán rugaszkodik el; azonnal fölismerhető témái szimbolikus tartalmakat hordoznak a sajátos technikának köszönhetően.

A monumentális köztéri művészetnek is bemutatkozási lehetőséget biztosított idén a Holdudvar Piedesztál. Három-három hét erejéig a kortárs magyar szobrászat egy - mind kvalitásában, mind méretében - kiemelkedő alkotását emelte piedesztálra, demonstrálván a szobrászati műtárgy teret meghatározó erejét.

A Piedesztál kurátora, Paksi Endre Lehel művészettörténész az öt egymás után meghívott műtárgyon keresztül adott egy bevezető képet a jelenleg is érvényes, örök szobrászi utakról – az absztrakt formák és a figura végtelen kombinációs lehetőségeiről, a fiatal alkotókra összpontosítva.

Ötödik Holdudvar Piedesztál: augusztus 31-szeptember 21.
A Piedesztál aktuális műtárgya:
Rabóczky Judit Rita: Kint-bent című szobra

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.