Balllon: elegáns kontrasztok

Ismét Fashion Extasy divatshow a Holdudvarban

Egyedi, hordható pret-a-porter és street wear ruhakollekcióikat mutatják be világszínvonalú magyar tervezők 2009. július 6-án, hétfőn a margitszigeti Holdudvarban.

2009.07.03 14:00ma.hu

A Fashion Extasy című, három részből álló divatbemutató-sorozat második eseményeként ezúttal a Balllon, a Bodza Csoport, az Imago Mundi, Magdolna Veronika, és a Budapesti Divat Iskola végzős hallgatóinak ruhakollekcióit, valamint a Stoll’Art Galéria művészeinek ékszer és kiegészítő kollekcióit tekinthetik meg a divat iránt érdeklődők.

A Balllon csoport öt komoly szakmai múltra visszatekintő iparművész (Horváth Anikó – Wérebortéga cipők, Karattur Katalin – Karattur táskák, Korényi Mariann - Maan kötött öltözékek, Marosi Krisztina - Psycat ruhák, haute couture kollekció, Sánta Eszter – Santa ruhák) összefogásával alakult 2007-ben. A hétköznapokra szánt munkáikon kívül is rendszeresen hoznak létre közös kollekciókat, melyekhez főbb inspirációs forrás a nőt és az öltözködést felmagasztosító két korszak: a reneszánsz és a barokk formavilága.

A korszakokra jellemző tobzódó anyagminőségek helyett azonban azok hangulatteremtő erejét ültetik át újraértelmezett formai megoldásokra. Az öltözékek kialakításakor tudatosan alkalmazzák a kontrasztok feszültségteremtő erejét: a sötét-világos, a fényes-matt, és formai kontrasztok alkotják a hatást.

A végeredmény: tompa elegancia, pompa, ragyogás, arany-ezüst színhatások, feszes formák és lágyság. Egymásra reflektálva, mégis individuálisan alakulnak ki a darabok, így sokfélék, de mégis összefogja a terveket az egymást inspiráló légkör.

Bodza Csoport: összművészeti harmónia

A Bodza Csoportot öt fiatal iparművész alapította 2003-ban. A tagok az öltözködést funkcionalitásukban és művészetként is szemlélik, és kiüresedett divatbemutatók helyett saját eseményeiket összművészetivé alakítják, ahol hangsúlyos szerepet kap a koreográfia, a részben saját komponálású zene, az önálló életet élő videovetítés (VJ), és a ruhákat bemutató modellek is fiatal, kezdő stúdiószínészek. Kollekcióikat egy-egy téma vagy anyag köré csoportosítják, így rendeztek már divatbemutatót zenélő, hangot adó ruhákból, míg más alkalommal a szőrt mint anyagot járták körül.

Imago Mundi: urbánus uniformis

A jelenlegi kollekció alapötletét egy, a tervező, Kardos Ágnes által kitalált fiktív szubkultúra szolgáltatta, a hiderek, akik ruházatukra fotó alapján feltüntetve az adott környezet színét vagy akár felületét, érzéki csalódást előidézve, mozdulatlanul álldogálva az adott helyen demonstrálnak.

Az egyenruhát idéző hordható kollekció megalkotásánál a cél egy olyan street wear kollekció kialakítása volt, mely a város és a tömeg része lehet, amely észrevétlen, s a valahova tartozás illúzióját kelti. Színvilágában a beton és aszfalt vagy a sétálóutcák burkolatainak árnyalataihoz lett hasonlatos, így egyedisége mellett sikerült megtartania a beépülés, elvegyülés és észrevétlenség funkcióját is.

Magdolna Veronikát kollekciója összeállításakor a szabadság és a szerelem felemelő érzései ihlették meg.

Ruháiban a színek a női lélek sűrűn szőtt dimenzióinak bonyolultságát és változatosságát, a könnyű anyagokból kreált lebegő-lobogó formák pedig a kiszabadult szív szárnyalását hivatottak kifejezni. Magdolna Veronika ruháit Tokár Ildi egyedi gyöngyékszerei díszítik teljessé. Budapesti Divat Iskola: „Kozmopolita szafari”

A Budapesti Divatiskola végzős hallgatóinak (Darvas Nikoletta, Gulics Diána, Kaposi Dorka, Labancz Anita) egzotikus hangulatú divatbemutatójának két alapvető ihletforrása: az 1800-as évek második felétől az ázsiai és afrikai kolóniákon élő uralkodó osztály speciális viselete és a XX. századi sivatagi katonai ruházat, állatmintákkal és etnikus díszítésekkel kiegészítve. Ez a trend állandó visszatérője a nyári divatirányzatoknak.

Stoll’Art Galéria

A Stoll’Art Kortárs Galéria 2008-ban robbant be a köztudatba; nem kisebb nevekkel, mint Féner Tamás, Korniss Péter, Benkő Imre, Hauer Lajos, Kass János, Szebeni András, és Szilágy Lenke.

A galéria célja a fiatal tehetségek felkutatása, menedzselése, köztudatba helyezése, ugyanakkor már bizonyított művészeknek is helyet ad, egy-egy kiállítással. A galéria képviseletében bemutatkozó Raab Rózsa és Krieser Erika nomád hangulatú szövésekkel kombinált bőr öltözékkiegészítőket terveznek, melyekből a bemutatón táskákat, öveket és ékszereket tekínthetünk meg.

Az N&N Production három alkalomból álló Tavasz/Nyári divatbemutató-sorozatának célja olyan kreatív hazai tervezők friss kollekcióinak megismertetése, akik egyedi látásmódjukkal, dinamizmusukkal, és karakteres, merész, modern munkáikkal megállják helyüket a magyar és a nemzetközi divat világában egyaránt. A szervezők minden alkalommal más atmoszférát teremtenek különböző témákra felfűzve, és ezen egységes koncepció szerint válogatják a tervezőket és munkáikat. A bemutatkozó alkotók a kiegészítőket nem másodlagos divatcikk-ként kezelik, ezért a sorozatban egyedülálló hangsúlyt kapnak az ékszerek és egyéb kiegészítők.

A rendezvény helyszíne: Holdudvar, Margitsziget (a régi Casino épülete, 5 percnyire a Margit híd szigeti lejárójától)

A rendezvénysorozat második részének időpontja: 2009. július 6. (hétfő) 20:30-21.30

Bemutatkozó divattervezők: Balllon, Bodza Csoport, Imago Mundi, Magdolna Veronika, Budapesti Divat Iskola végzős hallgatói, Stoll’Art Galéria művészei
A rendezvénysorozat utolsó része: 2009. augusztus 27. (csütörtök) 20:00

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.