Egy Nagy Bumm a harmadik világ szegényeiért!

Fair Trade Világnap a Holdudvarban!

A nehéz helyzetben lévő termelők mellett áll ki a Fair Trade Világnap, aminek mottója idén: "Egy Nagy Bumm a Fair Trade-ért!" A május 9-i eseménysorozat támogatói között van Paul McCartney és Annie Lennox is.

2009.05.08 14:00ma.hu

A magyarországi rendezvény helyszíne a margitszigeti Holdudvar, védnöke Kucsera Gábor kajak-világbajnok. A Nagy Bummot május 9-én egy magányos dobos fogja elindítani a csendes-óceáni Chatham-szigeteken a felkelő nap első fényére, és Szamoán fog véget érni a lemenő napban. A világnap így globális napként 48 óra hosszú lesz.
 
„A Fair Trade Világnap nagyszerű ötlet. 

A Fair Trade alapvető fontosságú emberek milliói számára, akik egyik napról a másikra küzdenek a túlélésükért. Ez az igazságosságról és az emberi jogokról szól” – mondta az idei világnappal kapcsolatban Sir Paul McCartney A Fair Trade a gazdaságilag hátrányos helyzetű termelőknek teremt lehetőséget egy alternatív és méltányos kereskedelmi rendszer segítségével. 

A harmadik világbeli termelőket megvédi a mesterségesen lenyomott áraktól és a nyomortól, míg az első világbeli fogyasztók számára kiváló és ellenőrzött minőséget nyújt, miközben lehetővé teszi, hogy a vásárlási szokásaik alakítása révén segítsenek a szegényeken. A Fair Trade Világnapot minden május második szombatján ünneplik. Először 2002-ben tartották meg. 

A szervezést a World Fair Trade Organization koordinálja, ami 80 ország 350 szervezetét képviseli. A hazai rendezvényt a Védegylet és Fair Világ Szövetség rendezi. A magyarországi rendezvény helyszíne a margitszigeti Holdudvar, védnöke Kucsera Gábor kajak világbajnok, tiszteletbeli Fair Trade nagykövet. 

A 14-20 óráig tartó programok közt szerepel capoeira bemutató, afrikai tánctanítás, hennafestés, kézműves vásár, és 18:30-tól kerekasztal-beszélgetés arról, mit jelentenek a Fair Trade alapelvei hazai viszonylatban. A gambiai konzul fotókiállítást nyit meg 18.15-kor „Afrika mosolygó partjáról”, Gambiáról. 

Este hatkor lesz a valódi Nagy Bumm, amikor egyszerre szólaltatunk meg minden lehetséges hangkeltő eszközt.
 
Időpont: 2009. május 9, szombat, 14:00-20:00 
Helyszín: Holdudvar (a régi Casino) kertje, Margitsziget 
Részletes program: www.holdudvar.net; www.fairvilag.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.