Fából faragott életképek

Érdekes: szoborbútorok vonzzák a látogatókat a Móra-múzeumban!

Különleges lények költöznek a Móra-múzeumba: gazellák, majmok, tevék, komédiások, pénztárosok, szerzetesek népesítik majd be a Kultúrpalota kiállítótermét - mindannyian szoborbútorban megformázva.

2009.07.10 20:29port.hu

A szoborbútorok Sprok Antal belsőépítész alkotásai, különleges, bútorfunkcióval rendelkező szobrok: fiókos gazellák, polcos pulykák vagy éppen padként szolgáló tevék. A különleges, félig szobor-, félig bútoralkotásokat bemutató tárlat érdekessége a kifejezetten a szegedi kiállításra elkészült két méter hetven centiméter magas antilop-szoborbútor.

Sprok Antal az 1990-es évek végén kezdett el szoborbútorokkal foglalkozni. Az elnevezés is tőle ered, egy kölni bútorkiállításra készülve fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy "kentaur-jellegű", azaz egyszerre szobor- és bútorjellegű alkotásokat készítsen. Volt már kiállítása Finnországban, Franciaországban, Németországban és Svájcban is. A különleges humorú, egyedi iróniájú szobrok mind fából készültek, és az alkotó különösen odafigyel arra, hogy megmunkálás után is megőrizzék eredeti jellegüket, egyéniségüket.

A Móra Ferenc Múzeumban huszonöt ilyen szoborbútort tekinthet meg a nagyérdemű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.