A terrortámadások óta zárva volt

Újra megnyílt a Szabadság-szobor kilátója

Július 4-én, az amerikai függetlenség napján újra megnyílt a látogatók előtt a New York-i Szabadság-szobor koronája; a kilátó a 2001-es terrortámadások óta zárva volt.

2009.07.04 19:05MTI

Óránként csak 30 látogatót engedtek fel a szabadságot és demokráciát jelképező Lady Liberty fejébe; a nagy számú jelentkező közül kisorsolták azokat a szerencséseket, akik felmászhattak a 168 fokú szűk csigalépcsőn a koronába.

"Fantasztikus a kilátás"
- lelkendezett a 9 éves Nica Garana bronxi diák, aki az elsők között juthatott fel a szobor tetejébe. A 2001. szeptemberi 11-i, Amerika elleni terrortámadások után biztonsági megfontolásokból az egész Szabadság-szigetet lezárták, száz nappal később viszont újra megnyitották.

A műemlék múzeumi részét és a talapzati kilátót 2004-ben nyitották meg ismét a közönség előtt, annál magasabbra, a szobor belsejébe viszont senkit nem engedtek. A Franciaországtól 1886-ban ajándékba kapott szoborhoz 2007-ben 3,2 millió turista látogatott el, 2000-ben ez a szám elérte a 3,6 milliót.

A Szabadság-szobor - a világ legnagyobb fémből készült szobra - a legfőbb turisztikai látványosságok egyike New Yorkban; a 19. és 20. században a New York kikötőjébe hajón érkező bevándorlók milliói számára ez volt az első, amit megláttak az ígéret földjéből. A nemzeti parkszolgálat közlése szerint a fáklyás nőalak csak két évig lesz nyitva a látogatók előtt, utána ismét lezárják, hogy további biztonsági munkálatokat végezzenek rajta.

Az érdekességek közé tartozik, hogy a Szabadság-szobor arcát a szobrász állítólag anyjáról mintázta, és a szoborba évente többször belecsap a villám.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.