A bűbájos kislányból Ibsen drámai hőse

Audrey Tautou végleg felnőtt: Amélie-ből Nóra lesz

Audrey Tautou végérvényesen felnőtt lett és kinőtt a "bűbájos kislány" szerepkörből; ennek egyik biztos jele, hogy számos filmsiker után a színházban is kipróbálhatja képességeit, mivel januártól a párizsi Theátre de la Madelaine-ben Ibsen Nóráját alakítja.

2009.06.20 19:10MTI

A színház nem teljesen idegen a felejthetetlen Az Amélie csodálatos élete című film főszerepével világhírűvé lett Audrey Tautou-nak: 18 évesen a párizsi Cours Florent nyári ösztöndíja indította el a színészi pályán. Aztán 2001-ben, már az Amélie sikere után egy nagyobb színházi produkcióhoz hívták, ahol John Malkovich lett volna a rendezője, Audrey-t azonban akkor a mozi elsodorta ettől a lehetőségtől. 

A mostani lehetőség kapcsán a francia nézőknek friss összehasonlítási alapjuk lesz, hiszen idén márciusban mutatták be az Ibsen-dráma új, amerikai adaptációját, Lee Breuer rendezésében, Maude Mitchellel a főszerepben. Sokan emlékezhetnek még Joseph Losey 1973-as verziójára is, amelyben Nórát Jane Fonda alakította és személye egyfajta feminista kiáltvánnyá tette a filmet - írta a Le Figaro című lap.
 
Mindenesetre Audrey Tautou-tól sem áll távol a független, saját szabályai szerint élő nő figurája. Már bizonyos fokig Amélie is az volt a maga meseszerűségével, de ilyen szerepe volt a közelmúltban megszemélyesített Coco Chanel is, aki az 1920-as évek férfiközpontú társadalmában mert és tudott öntörvényű lenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.