A merénylő 900 eurós büntetést fizetett!

Letépte Hitler fejét: pénzbírságot kapott!

A német főváros illetékes bírósága kedden mintegy 253 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítélte azt a 42 éves férfit, aki tavaly júliusban a berlini Tussaud-panoptikum megnyitójának napján - második látogatóként - lefejezte a gyűlölt diktátort.

2009.05.14 12:15ma.hu

Aránylag olcsón megúszta a Hitlert, jobban mondva a viaszfiguráját lefejező berlini merénylő. 900 eurós pénzbüntetést kapott. Cselekedetével tiltakozni kívánt amiatt, hogy a náci vezér viaszfigurája bekerült a berlini viaszmúzeumba. 

A hatóságok közlése szerint "rávetette" magát áldozatára, s egyszerűen leszakította a Hitlert berlini bunkerében, egy íróasztal mellett ábrázoló viaszfigura fejét. Két múzeumi alkalmazott igyekezett ugyan megakadályozni őt ebben, de nem sikerült, sőt a dulakodás közben a panoptikum egyik alkalmazottja könnyebb sérüléseket szenvedett. 

A vád ezért testi sértés elkövetése is volt. A bíróság előtt Frank L. beismerte "bűnösségét", azt hangoztatva, hogy tettét a Tussaud-panoptikum általa gátlástalannak tartott üzleti filozófiája miatti felháborodásában követte el. 

Megengedhetetlennek nevezte, hogy Hitlerből is "profitot" csináljanak. A náci vezér panoptikumi elhelyezése egyébként már korábban nagy vitát váltott ki a német fővárosban. Elsősorban politikusok, továbbá a Németországi Zsidók Központi Tanácsa tiltakoztak az ellen, hogy a diktátor viaszfiguráját is kiállítsák, a tulajdonos Merlin Entertainments Group azonban ragaszkodott az eredeti elgondoláshoz. 

Ám a náci vezért "újjáélesztették", s feje visszakerült eredeti helyére - a meglehetősen élethű viaszfigura pedig az íróasztal mellé; az egyetlen különbség a korábbiakhoz képest csupán az, hogy a "bunkert" üvegfallal elkerítették, a biztonsági személyzetet pedig megerősítették. 

Azóta nem is próbálkozott senki újabb merénylettel. A 200 ezer eurós viaszfigurában a merénylet kapcsán szakértők szerint több tízezer eurós kár keletkezett. A tulajdonoscsoport mintegy 7000 eurót követelt Frank L.-től, ennek behajtására azonban aligha van remény. 

Madame Tussaud berlini panoptikuma London és Amszterdam után immár a harmadik különleges viaszmúzeum Európában, a német főváros múzeumában összesen mintegy 80 történelmi és jelenkori híresség kapott helyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.