Kiállítás nyílik Rólunk, nekünk, nélkülük címmel!

Auschwitz Album a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban!

A "Rólunk, nekünk, nélkülük" című utazó kiállítás a néhány évvel ezelőtt Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban bemutatott Auschwitz Album képeiből nyújtott válogatás mellett a település egykori zsidó közösségének sorsáról tanúskodó dokumentumokat tartalmaz.

2009.05.04 15:15ma.hu

Május 5-én 17 órakor a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban Auschwitz Album címmel nyílik kiállítás. Az Auschwitz Album című kiálíltás egyedülálló képei a Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenauba érkező magyar zsidó transzportokat örökítik meg. 

A hét téma köré csoportosított huszonnyolc kép, valamint a holokauszt történetének helyi vonatkozásait, a szűkebb pátriát ért veszteség társadalmi, erkölcsi és kulturális következményeit dokumentáló anyag együttes bemutatásával a Holokauszt Emlékközpont a vidéki zsidóság elhurcoltatásának kíván emléket állítani.

A tárlat helytörténeti anyagának összeállítását valamennyi esetben a fogadó város, település szakemberei végzik el, ilyen módon az emlék-, és információgyűjtés közben a településre jellemző egyedi, valóban jellemző szempontok érvényesülnek. 

A kiállítás, valamint a hozzá kapcsolódó oktatási program célja, hogy a holokauszt helyi történetének bemutatása révén személyessé és közvetlenné tegye a vészkorszak tragédiájára való emlékezést. A megnyitón beszédet mond Aliza Bin-Noun, Izrael Állam magyarországi nagykövete és Székely Gábor, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke. 

A kiállítás május 31-ig, hétfő kivételével naponta 14-18 óráig tekinthető meg. 

További információk: 
Szent István Király Múzeum 
8000 - Székesfehérvár Országzászló tér 3.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.