A nagyközönség is láthatja Az elveszett gyermek-et

Újabb képpel bővült a Munkácsy-vándorkiállítás Győrben

A világhírű magyar festő egy újabb képével bővült a Munkácsy-képek Amerikából című, jelenleg Győrben látható vándorkiállítás; Az elveszett gyermek című legújabb Munkácsy-szerzeményét, amelyet még nem láthatott a nagyközönség, sajtótájékoztatón mutatta be Pákh Imre magángyűjtő a Xántus János Múzeumban.

2009.04.28 19:24MTI

Tipikus Munkácsy-kép, mégpedig tájkép - jelentette ki a festményt bemutatva Pákh Imre, hozzátéve, hogy a kép egy angol aukciós háznál bukkant fel néhány hónappal ezelőtt. Mint mondta, nem ismeretlen alkotásról van szó, hiszen egy 1899-es Munkácsy-monográfiában megtalálható róla az első fénykép, így a szakma tudott a festmény létezéséről, eredetiben azonban soha nem látta. Munkácsy 1873-ban a Franciaországbeli Barbizonban festette a képet, ahová Paál László festőművész hívta meg barátját.

Arról azonban nincs hozzáférhető információ, hogy mostanáig hol kallódott a kép - jegyezte meg Pákh Imre, aki a szakmának hétfőn mutatta be a képet Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában. Munkácsy Mihály (1844-1900) több mint 600 képet festett, és ennek mintegy fele ismeretlen helyen van - mutatott rá Pákh Imre. Az amerikai műgyűjtő elnökletével jött létre idén a Munkácsy Mihály Alapítvány, amely a neves festő életével és munkásságával kapcsolatos kutatások támogatása, alkotásainak katalogizálása mellett éppen a "lappangó" alkotások felkutatását tűzte ki célul.

Az országot járó, Munkácsy-képek Amerikából című kiállítást az április 4-i győri megnyitó óta több mint hatezren látták a Xántus János Múzeum Vastuskós házában. Májusra eddig 142 csoportot regisztrált a múzeum, ahol a festőóriás alkotásai mellett Munkácsy-relikviákat, a művész személyes tárgyait, köztük sétapálcáját, köpenyét, ecsetjeit is láthatják az érdeklődők. A kiállítás július 5-ig látható Győrben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.