A Rock Nagyasszonya 1999 óta halott

Hetvenéves lenne Dusty Springfield

Hetvenéves lenne Dusty Springfield; az ír származású brit énekesnőt főként érzelmes dalaiért kedvelték a 60-as években, de kitűnően érezte a rhythm and blues világát is, és azon kevesek közé tartozott, aki európai előadó létére tudott sikert elérni a tengerentúlon.

2009.04.14 14:35MTI

Dusty Springfield Mary Isabel Catherine Bernadette O,Brien néven zenekedvelő ír katolikus családban született Londonban, 1939. április 16-án. Sokféle stílust kipróbált, a klasszikusoktól a dzsesszig, majd példaképe, Peggy Lee hatására a popzenét választotta.

Az 50-es évek végén a Lana Sisters trióval, majd az amerikai Springfields együttessel énekelt. Első szólósikere 1962-ben a Silver Threads and Golden Needles című folkos dal volt, ezután hamar betört az élmezőnybe, olyan vetélytársak között, mint Sandy Shaw, Cilla Black és Marianne Faithfull. A brit toplistán 1963-ban negyedik helyezett volt I Only Want To Be With You című dala, egy évvel később harmadik az I Just Don,t Know What to Do with Myself. A 60-as évek derekától újabb dalai kerültek a brit tízes listára, a Wishing and Hoping 1964-ben az amerikai Billboardon negyedik lett.

Első listavezető dala, egyik "címkéje" 1966-ban a You Don,t Have To Say You Love Me volt. Amerikai sikerei a 60-as években elmaradtak a
brittől; tengerentúli kiruccanásait a fekete zene "ízlelgetésére" használta. Nagy hatást gyakorolt rá a kor színes bőrű előadói közül Dionne Warwick, Cissy Houston, Aretha Franklin, a Supremes és a Temptations. A soul vezető kiadója, a Tamla Motown Dusty In Memphis címmel lemezt adott ki tőle, Burt Bacharach és Hal David The Look of Love című filmdala előadásában 1967-ben Oscar-díj jelölést kapott. Egyik legnagyobb sikere a Son of a Preacher Man lett, amely a brit és az amerikai listán is a legjobb tíz közé került. Az Atlantic adta ki Brand New Me albumát, amelyet nemcsak a szakma ünnepelt egyik legjobbjaként, de a közönség is. Lendülete a hetvenes évek első felében még tartott, az évtized második felétől azonban lemezei eltűntek a listákról, ő pedig a koncertpódiumokról.

Neil Tennant, a Pet Shop Boys tagja felkérésére 1987-ben társult a duó What Have I Done to Deserve This? című dalához, amely Angliában és Amerikában második lett a listákon. Ez jelentette számára a nagy visszatérést: ismét reflektorfénybe került, sikerei a 90-es évek közepéig tartottak, de már akkor közismert volt rákbetegsége. Még elkészítette a Very Fine Love című, régi időket idéző albumát, majd visszavonult és dalainak kiadási jogát eladva fedezte gyógykezelését.

Dusty Springfield 1999. március 2-án, kevéssel 60. születésnapja előtt halt meg.

Sikerei elismeréseként a Rock World szaklap a Rock első 12 asszonya közé választotta, a Rolling Stone magazin a legjobb brit énekesnőnek kiáltotta ki. Bekerült a rock és a Grammy halhatatlanjai közé. Halála óta talán több lemeze jelent meg, mint életében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.