A fesztiválon még április 11-ig várják vendégeket!

Idén nagykorúvá érett a tizennyolc éves Debreceni Tavaszi Fesztivál!

Az idén nagykorúvá érett, tizennyolc éves Debreceni Tavaszi Fesztivál kínálatában már-már szinte hagyományos módon a zene kapta a főszerepet. A képzeletbeli műfaji dobogó második helyén a film, harmadik helyén pedig a színház áll.

2009.04.07 19:30ma.hu

A Debreceni Tavaszi Fesztivál rendezvényei még néhány napig, április 11-ig várják vendégeiket. A fesztivál finise harsány pillanatokat hozott a tavaszköszöntő városba, hiszen április 5-én, vasárnap este a forróvérű kubai táncosnőkkel érkező Pasión de Buena Vista varázsolt karibi hangulatot a Kölcsey Központ nagytermébe. 

A szigetországi életérzésért, a rumgőzös, cukornád illatú, pálmafás atmoszféráért a kubai salsa pergő ritmusa, a látványos koreográfiák, jelmezek felelnek és nem utolsó sorban a Pasión de Buena Vista nagyszerű zenészei, akiknek vérükben van a karibi lüktetés. Valószínűleg nem okoz majd csalódást az április 7-8-án látható Broadway-komédia, a Caveman sem.
 
A ki-és beszólásokkal megtűzdelt, kortárs amerikai előadást Szántó Erika rendezte; a főszerepben pedig a debreceni születésű és a város drámatagozatos gimnáziumnak egykor padjait koptató Kálloy Molnár Péter remekelhet - a cívis közönség örömére. A Debreceni Tavaszi Fesztivál a hajdúsági képzőművészek nagy megyei fóruma is egyben. 

A télen készült alkotások ekkor kikerülnek a műtermekből és a régióban már jól ismert alkotók közös kiállításon, a Tavaszi Tárlaton mutathatják meg, hogy pályájuk mely alkotói korszakát élik éppen.
 
A helyszín régóta változatlan; a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum ad otthont a tárlatnak április 11.-ig. Parnasszus - Filmgyári Capriccio címmel nyitott a fesztivál programjaként - a magyar standfotózás kiemelkedő művésze - B. Müller Magda kiállítása is a Kölcsey Központban, mely egészen a hónap végéig, április 25-ig várja az érdeklődőket.

A március 11. óta tartó, minden évben nagy látogatottságra szert tevő programsorozat zenei színpadán idén a klasszikus muzsika képviselői közül is színvonalas produkciókkal érkeztek. 

A Salzburgban professzorként és zongoraművészként tevékenykedő Rohmann Imre, a szintén ezt a hangszert szelídítő Havasi Balázs és a már rég óta sikeresen együtt zenélő művészpáros, Horgas Eszter fuvolaművésznő és Al di Meola adott nagysikerű koncertet Kölcsey-nagyteremben.
 
Könnyedebb perceket szerzett a hallgatóság számára az Amadinda Ütőegyüttes, amely 25 éves jubileumi koncertje alkalmából 80 perc alatt repített végig a Föld körül a ritmusok szárnyán. Erre az eseményre rímelt az országos turnéra hazánkba érkező Mojszejev Együttes műsora. 

A Népek tánca című programjuk az együttestől megszokott módon nagyszabású, tömegmozgatásra és virtuóz szólóprodukciókra épülő koreográfiákkal bír. A világklasszis társulat másodjára tért vissza a megyeszékhelyre. 

A gyerekek szórakoztatására is figyelmet fordítottak a szervezők a programok összeállításánál. Célzottan nekik szólt Csukás - Bergendy Süsü, a sárkány című zenés játéka a Főnix Csarnokban, amely a színpadi adaptáció által a mai gyerekek számára is élvezhetővé és ismertté teszi az egykoron méltán népszerű, tévés egyfejű történetét. A felnőttek színházi szórakoztatására a hosszú idő után - mintegy hiánypótlásként- jutott el Debrecenbe Webber Macskákja.
 
Bár az annak idején hazánkba világszámként berobbant Broadway-siker felett talán már eljárt kicsit az idő, a debreceni közönség hálás volt a Madách Színház vendégjátékáért.

Nyolcadik éve szereztek hivatalosan létjogosultságot a DTF programjai között a filmek. Mára közkedvelt színfolt lett közönség körében a Frankofón filméjszaka, melyet idén március 19-én rendeztek meg az Apolló moziban. 

Az este 8 órától hajnali 4-ig tartó vetítések mindegyikén francia filmet láthattak a filmrajongók, úgy mint a Csak egy csók, MR 73, Párizs, szeretlek!, Halálos ellenség, vagy a Thomas Langman által celluloidra gondolt Asterix az olimpián. 

A hetedik alkalommal megrendezett Költészeti fesztivál hivatalosan nem tartozott a tavaszi fesztivál rendezvényei közé, mégsem felejtkezhetünk meg róla, ha a tavaszi időszak kulturális programkínálatában válogatunk. 

A DTF ideje alatt, a Kölcsey Központ báltermében és a város más helyszínein zajló eseménysorozat debreceni lelemény - az irodalmi fesztivállal a szervezők és résztvevők méltó módon adóznak a magyar irodalom egyik legrégebbi literátori szentélye, Debrecen városa előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.