Csíkos búcsú a Csík Zenekarral!

Schwartzi-emlékkoncert Quimby-számokkal!

Vajon mi sül ki abból, ha Quimby-számokat "megnépzenésítő" muzsikusok rock and roll hősként magasztalt szájharmonika-művésszel és a progresszív rock-blues műfaj doyenjének kikiáltott fuvolavirtuózzal közösen lépnek színpadra?

2009.04.01 16:00ma.hu

Egy fergeteges koncert lesz – mindazoknak, akik nyitottak a váratlan stílustársításokra. És emlékezetes búcsú azoknak, akik ismerték és szerették a nemrég váratlanul elhunyt újságírót és családapát, Schwartzenberger Istvánt.
 
A magyar és az erdélyi autentikus népzenét a legújabb könnyűzenei eszközökkel elegyítő Csík Zenekar Schwartzi egyik kedvence volt. És még ezreké, akik szívesen barangolnak műfajok között, kíváncsiak például a Quimby, a Kispál és a borz vagy a Tankcsapda számainak „csíkosítására”, ráadásul a koncertek végén még arra is marad erejük, hogy pördüljenek néhányat a táncházban.
 
Április 2-án – mint már korábban is – Csík Janiék közösen lépnek fel Ferenczi Györggyel, és remélhetőleg adnak majd némi kóstolót korábbi pikáns kísérleteikből. 

Például abból, ahogy Ferenczi az erdélyi Kalotaszeg dallamait blues-os szájharmonika-játékával fűszerezi.

És ez még csak a kezdet: a gyermeklemezszerző-író-rendező-színésznőről, Szalay Krisztáról sokaknak civil kezdeményezései ugranak be legelőször: ahogy életmentő kórházi gépre gyűjt vagy a Down-szindrómáról ír, rendez és játszik színházi előadást, amelyben partnere, a downos Kiss Botond saját magát alakítja. 

Szalay Kriszta és férje, Cserna Antal színművész – Schwartzi „ezeréves” barátai – most zenésszé lépnek elő a muzsikusok között. És ahogy a hab a tortát – bár, ha Schwartzira emlékezünk, legyünk stílusosak: a húsosszalonna-csíkok a göngyölt húst – úgy spékeli meg az estet a fuvolavirtuóz, Török Ádám együttese, az évek óta változó felállásban koncertező (sokak szerint azonban a jelenlegiben a legkirobbanóbb) progresszív blues-rockot játszó Mini. Ráadásul vendégnek hívták a piramisos Závodi Jánost.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.