Eszenyi Enikőnek is átadták a dokumentumot!

Három fővárosi színigazgató átvette kinevezését!

A magyar kultúra napján vette át három fővárosi színház február 1-jén hivatalba lépő igazgatója a kinevezési okmányát. Zimányi Zsófiának, a Thália Színház, Eszenyi Enikőnek, a Vígszínház és Kerényi Miklós Gábornak, a Budapesti Operettszínház vezetőjének Demszky Gábor főpolgármester adta át a dokumentumot.

2009.01.26 14:30MTI

"Munkával kezdik a magyar kultúra napját az önkormányzat kulturális bizottsága által kiválasztott színigazgatók, akik a posztra sikerrel pályáztak, a három intézményben pedig új korszak kezdődik" - hangsúlyozta az ünnepélyes eseményen Demszky Gábor

Mint megjegyezte: a színházi életben 2008 nem volt könnyű esztendő, 2009 pedig a körülmények miatt valószínűleg igen nehéz lesz. Majd Barack Obamát, az Egyesült Államok új elnökét idézve hangsúlyozta: ebben a helyzetben nem versenyezni, hanem együttműködni kell. A versenyperiódus a pályázattal lezárult, konszenzusos döntés nyomán kapják meg kinevezésüket az igazgatók. Most az együttműködés ideje következik - mutatott rá a főpolgármester. 

Demszky Gábor hozzátette: a fővárosnak, amely az ország legnagyobb színházfenntartó önkormányzata, két lényeges feladata van. Az egyik, hogy garantálja a stabil működést. Ennek kapcsán kijelentette: ha reálértéken nem is, de nominálisan nem csökken a budapesti színházakra fordítható keret. 

A másik fontos feladatként említette a politika távol tartását, mint hangsúlyozta, nem szólnak bele, mit és hogyan játszanak a színházak. Megköszönte Marton Lászlónak, a Vígszínház előző igazgatójának a működését, kiemelve, hogy a teátrum jelentős korszakaként tartja majd számon ezeket az éveket a színháztörténet. Megyeri László Thália színházbeli tevékenységét is méltatta, mint mondta, szakértelmére színházi területen továbbra is számítanak. A kinevezési okmányok átvétele után, az igazgatói tervek rövid ismertetésekor Zimányi Zsófia, azt emelte ki, hogy a Budapesti Fesztiválközpont régen szeretett volna saját épületet. 

Mint utalt rá, a költségeket tekintve sokkal jobb helyzetben vannak azok a fesztiválok, amelyeknek van színházuk, hiszen így az új produkciók próbáihoz nem kell helyet bérelni. Ráadásul egy saját színházban a fesztiválon bemutatott új előadásokat később is műsoron lehet tartani. Zimányi Zsófia tervei között szerepel, hogy 2010-től két fajsúlyos fesztiválperiódusra, a szezon elejére és végére koncentrálják a határon túli magyar színházak előadásait. 

- "Kellő pr-ral megtámogatva erőteljesebben fel fogják hívni a figyelmet ezekre a nagyon értékes előadásokra." - ígérte a Thália új igazgatója, aki tovább irányítja a Budapesti Tavaszi Fesztivál, Őszi Fesztivál és a Nyár a Lánchídon programsorozatáért is felelős Budapesti Fesztiválközpontot is.

Eszenyi Enikőt a Vígszínház élére nevezték ki

Eszenyi Enikő a pályázatának címével summázta terveit: nyitott színházat képzel el, nemzetközi, hangsúlyosan közép-európai kapcsolatokkal. A részletekről nem kívánt többet elárulni, mert - mint mondta - májusra készül el a kidolgozásukkal. 

Kerényi Miklós Gábor, aki újra elnyerte a most már kéttagozatú Budapesti Operettszínház igazgató posztját, a nemzeti operett- és musicaljátszás életben tartását és fejlesztését tűzte ki célul. Szeretnének új közönségrétegeket is meghódítani - mutatott rá, jelezve, hogy ezt szolgálja a színház műsorának sokfélesége is. 

Példaként említette a napokban bemutatott Ibusárt, Parti Nagy Lajos és Darvas Ferenc ironikus "huszerettjét", valamint Steven Sater és Duncan Sheik Tavaszébredés című musicaljét, amely Frank Wedekind drámája alapján készült. 

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon pedig Kálmán Imre klasszikus operettjének a Bajadérnak a premierjére kerül sor - fűzte hozzá Kerényi Miklós Gábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.