Népi humor, szókimondó pajzánságok!

Honvéd Színház: Mi a szerelem? a Zuboly zenekarral!

A Honvéd Színház ebben az évben - állandó játszóhely hiányában - új befogadóra lelt a Merlinben. Elsőként január 19-én lesz látható a Mi a szerelem? című produkciójuk a Zuboly zenekar közreműködésével.

2009.01.20 19:20ma.hu

A népdalok gyűjtői bizony hosszú időn keresztül erősen cenzúrázták a népdalokat, ezért van az a benyomásunk, mintha csak a botanika izgatta volna az ismeretlen szerzőket, és a különböző virágokon kívül a saját szerveik közül maximum a szívről volt mondanivalójuk. 

Pedig hát... Ez az előadás a folklór szókimondóbb anyagaiból dolgozik, a vaskos népi humort szembesítve némi nagyvárosi neurózissal. Szóval egyértelmű a tizennyolcas karika, már amennyiben az ilyen karikáknak bármi értelme is van, hiszen régen is, most is már tizenévei elején elkezdte-elkezdi kutatni az ember a bonyolult kérdést, hogy aztán egész életében ne találjon végleges választ rá: mi a szerelem? 

Arról nem is beszélve, hogy "a szex vajon mi?" Kárpáti Péter Mi a szerelem? című darabjához Vajda Mária Hol a világ közepe? - Parasztvallomások a szerelemről című könyvét, valamint a Burány Béla és Erdész Sándor által gyűjtött népköltéseket használta kiindulópontnak. 

A Honvéd Színház előadása pedig Kárpáti darabját vette alapul, emellett beépíti Paizs Miklós népdalátiratait, a hetvenes évek és napjaink nemi kultúráját feldolgozó szociológiai munkákat, valamint a szexuális kultúrával foglalkozó szakemberekhez a nyilvánosság felhasználásával forduló magánszemélyek vallomásait, és napjaink on-line fórumainak topikjait. 

Egyes jelenetek szövegét a társulat improvizációi alapján Varga Anikó írta. A produkció résztvevője a végig élőben játszó Zuboly. 

További előadások: január 20-21. 19 óra. 

Forrás: Honvéd Színház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.