Hagyománytár Népzenei Koncertsorozat!

A CimbaliBand nyitja a 2009-es koncertek sorát Pécsett!

Idén sem lesz hiány népzenei és világzenei programokból a Pécsi Kulturális Központban. Az első koncertet a CimbaliBand adja január 14-én, áprilisig aztán további hat együttes lép fel a Dominikánus Házban, Görögországtól Skóciáig felvonultatva Európa népeinek tradicionális muzsikáját. Májusban pedig a huszadik fesztivállal jubilál a Pécsi Folknapok.

2009.01.08 20:10ma.hu

A CimbaliBand legutóbb tavaly szeptemberben, a Balkán Világzenei Fesztiválon lépett fel Pécsett, de alapító cimbalmosa, Unger Balázs decemberben, „Szalonna” bandájának tagjaként is elkápráztatta a hallgatóságot virtuóz és rendkívül karakteres, szuggesztív játékával. Remélhetjük: ez most sem lesz másképp. 

Unger Balázs 2006-ban indította útjára a CimbaliBand-et, miután több éven át muzsikált a Dresch Quartet, a Fonó Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes cimbalmosaként. Az alapítótárssal, Wertetics Szlobodánnal alkotott cimbalom-harmonika páros a többi hangszerrel kiegészülve különleges formációt alkotott. A két vezető hangszer harmóniája, valamint az őket kísérő ének, hegedű, tambura, nagybőgő és derbuka alkotják a CimbaliBand egyedi hangzásvilágát.
 
Ez a kizárólag akusztikus hangszereken megszólaló, mély gyökerekből táplálkozó, ám nagyon is mai, friss és lendületes zene olyanokat is megragad, akik egyébként nem állnak közel a népzenéhez. Mindezt elsősorban a Balkán zenei hagyományának feldolgozásával, dallam- és ritmusvilágának izgalmas újrafogalmazásával éri el az együttes. 

Talán ezért is figyelnek fel rájuk egyre többen: a CimbaliBand 2008-ban elnyerte a budapesti Fringe Fesztivál Szakmai Fődíját. Nem sokkal ezután Oppadirida című számuk felkerült a világhírű Rough Guide sorozat legutóbbi válogatására, a szerb dallamokat feldolgozó Ciganskolo pedig a francia Wagram kiadó Balkan Fever válogatására. 

Legújabb lemezük a közelmúltban jelent meg, Feketetó címmel. 

A banda tagjai: 
Unger Balázs – cimbalom, ének 
Wertetics Szlobodán – harmonika 
Boda Gellért – hegedű 
Rodek Krisztián – derbuka, tamburabrács 
Pataj Péter – nagybőgő 
Unger Gergő – gitár 
Szita Eszter – ének 

2009. január 14. 19.00, Dominikánus Ház 
www.cimbaliband.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.