Ecce advenit - ünnepi koncertek

Programok a Pécsi Adventhez kapcsolódóan!

Ünnepi muzsikával tölti meg a várakozás időszakát az "Ecce advenit" névre keresztelt koncertsorozat, mellyel a Pécsi Kulturális Központ a Pécsi Advent programjaihoz is kapcsolódik.

2008.12.02 21:16ma.hu

Mikulás napjától nemzetközi hírű zenekarok adnak ingyenes koncerteket a bazilikában, s emellett három különlegesnek ígérkező belépős est is megrendezésre kerül. December 6-án a Makám fellépésével indul a program, melyben archaikus Mária-énekeket hallhat a közönség, az együttes saját feldolgozásában. A 2009-ben 25. születésnapját ünneplő zenekarban Bede Sarolta és Korzenszky Klára énekel szólót. 

Másnap Lovász Irén „Égi hang” c. koncertje lesz hallható, melynek alapgondolata az emberi hang segítő, gyógyító erejét hirdeti. Az énekesnőt Mizsei Zoltán és Ágoston Béla kíséri. 9-én kedden nagyszabású produkció érkezik Pécsre: a Janus Pannonius verseiből megénekelt új lemezt mutatja be a Kaláka, a Misztrál és a Szélkiáltó, valamint Csörsz Rumen István, Huzella Péter, Kátai Zoltán, Kobzos Kiss Tamás, Sebő Ferenc és Tolcsvay Béla. 

A szerdai nap hasonló nagyágyút tartogat – Mendika címmel a Ghymes mutatja be karácsonyi koncertjét, a PTE Orvosi Kar Aulájában. A szintén huszonöt éves zenekart pécsiek kísérik: a Campanella Gyermekkórus működik közre a produkcióban. E program belépődíj ellenében látoatható. Luca napján visszatér az eseménysorozat az énekelt vers műfajához, hiszen a Szélkiáltó mutatja be immár hagyományos karácsonyi koncertjét a székesegyházban. 

14-én két kórus, az eszéki LIPA Vegyeskar és a pécsi Mecsek Kórus énekel a bazilikában, 15-én pedig a Benkó Dixieland Band szólaltatja meg karácsonyi miséjét a kertvárosi református templomban. Az itt váltható belépőjegyek egy koncert-DVD-t is tartalmaznak.

A koncertsorozat meghitt, ünnephez méltó zárásáról Palya Bea és az őt kísérő Szokolay Dongó Balázs gondoskodik – estjük a karácsonyi dudanótáktól és erdélyi kántáktól a cigány és ibériai zsidó dallamokig többféle hagyományvilág megidésézével közelíti meg az ünnep egyetemes szimbólumait: a szeretet és a világosság gondolatát. 

A december 16-án, a Palatinus Szálló Bartók-termében rendezendő program szintén belépővel látogatható. 

KONCERTNAPTÁR: 

12.06. 19.30 Pécsi Bazilika Makám: „Mennyei szép hajnal” 
12.07. 19.30 Pécsi Bazilika Lovász Irén: Égi Hang 
12.09. 19.00 Pécsi Bazilika Janus Pannonius – Énekelt versek
 12.10. 19.30 PTE ÁOK Aula Ghymes: Mendika (Belépődíj: 1900 Ft) 
12.13. 19.30 Pécsi Bazilika Szélkiáltó: karácsonyi koncert 
12.14. 19.00 Pécsi Bazilika „Jubilate Deo” – az eszéki LIPA Vegyeskar és a pécsi Mecsek Kórus koncertje 
12.15. 19.00 Kertvárosi Református Templom Benkó Dixieland Band: Karácsonyi Mise (Belépődíj: 4000 Ft) 
12.16. 19.00 Palatinus Szálló Bartók-terme Palya Bea – Szokolay Dongó Balázs: „Szeretetből jöttél erre a világra” (Belépődíj: 1000 Ft)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.