A Maros Művészegyüttes adventi műsora!

Advent az udvarhely székiekkel- "Regősök"

A téli ünnepkör gazdag és változatos szokásai ihlették az együttes műsorát. Az udvarhelyszéki népi rítusok legjellegzetesebbje, a regölés szertartása képezi a produkció dramaturgiai gerincét, mely mellé más vidékekről ismert adventi, karácsonyi, vízkereszti szokások társulnak.

2008.11.26 20:00ma.hu

A műsor a téli ünnepkör népi szokáshagyományaiból merítve, a kénosi (udvarhelyszéki), a somogyi-zalai regölés szövegeit idézve és a különböző vidékek táncait felhasználva szabadon dolgozza fel az egyes elemeket, egységbe kovácsolva ezek elementáris erejét és fennkölt üzenetét: az ember megtisztulásának, újjáteremtődésének, újjászületésének, a kozmikus rendbe való visszatérésének szükségességét.
 
Az ilyenkor szokásos alakoskodás és maszkurázás humoros- misztikus világának hangulata foglalja egybe a sóvidéki, felcsíki, gyímesi és udvarhelyszéki táncokat, énekeket. A Regősök című műsor a téli ünnepkör egyes mozzanatait dolgozza fel, oly módon, hogy ezek mélyebb értelmezését-olvasatát, rejtett jelentéseit, eredendő szakrális tartalmait bontja ki, hozza felszínre. A téli napfordulóhoz kapcsolódó rituális cselekedetek, táncok, archaikus népi énekek, apokrif szentes imádságok és pogánykori szövegtöredékek képezik a műsor fő ihlető forrását. 

Ezek mellett a vadászat – mint ősi ösztön- és életszükséglet, melyet a regösénekek is említenek – témája egészíti ki a képet, amely az ember, legrégibb időktől keresett, katarzisra való törekvését fejezik ki. Az ősi mítoszok hangulatát: a teremtést, a várakozást, a beavatást, a megváltást, a rájuk rímelő rítusok eszközeivel lehet újrateremteni, a szakrális énekekkel, szövegekkel, a legarchaikusabb hangszerek – dob, doromb, csörgők, gardony – használatával, illetve rituális táncokkal: gyimesi és moldvai körtáncokkal, állatutánzó vagy állatmaszkos táncokkal.
 
Az Udvarhely Táncműhely 1998 őszén jött létre önkormányzati kezdeményezésre a Művelődési Ház keretein belül. Kezdetben a tánckar zömét a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes tagjai alkották, kiegészülve udvarhelyi néptáncosokkal. 2005 januárjától önálló intézményként működik az Udvarhely Táncműhely. Repertoárjuk udvarhelyszéki, sóvidéki, mezőségi, kalotaszegi, széki, gyimesi, szász-csávási, sárközi, méhkeréki, argeşi táncokból (magyar és román) áll. 

A különálló infrastruktúra kiépítése mellett feladatul tűzték ki új táncjátékok bemutatását és rendszeres táncházak szervezését. 

2008. december 7-én (vasárnap) 19 órakor a Budai Vígadóban (Hagyományok Háza) I. Corvin tér 8.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.