140 rendezvény, 134 komolyzenei koncert!

Haydn év 2009! 30 külföldi zenekar 13 városban országszerte és külföldön

Az elsősorban a jubileumi zenei évadok koordinálására létrejött Zenei Iroda tervezi a Haydn Év 2009 programjait, és a hozzá kapcsolódó kommunikációt, mely "a ZENÉT csupa nagybetűvel írjuk" szlogenre épül!

2008.11.27 21:15ma.hu

2009-ben, halálának 200. évfordulóján, Joseph Haydn-ra emlékezik a világ, így Magyarország is. A zeneszerzőről szóló jubileum 2009-ben a legjelentősebb közép-európai emlékévnek ígérkezik, hiszen Haydn ma a legnagyobbra értékelt, muzikológusok által legintenzívebben kutatott zeneszerző, aki több mint 30, művészileg termékeny évet töltött Magyarországon. Hazai kötődése is van tehát a programsorozatnak, különös tekintettel arra, hogy Haydn zenei örökségére építve rendezik meg minden évben a „Kastélykoncertek Eszterházán” koncertsorozatot a fertődi Esterházy-kastélyban, amely program 2008-tól szintén a Hungarofest KLASSZ Zenei irodájának a koordinálása alá került. 

A Haydn emlékév előkészítését a KLASSZ Zenei Iroda 2008 tavaszán kezdte el, ennek keretében sor került egy neves zenei, és kulturális szakemberekből álló Tanácsadó Testület összehívására, amely a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodájának koordinálásával valósítja meg a 2009-es év koncepciójának és programjainak összeállítását. 

A Haydn Tanácsadó Testület munkájában olyan jelentős szakemberek vesznek részt, mint a nemzetközileg elismert Haydn szakértő Prof. dr. Somfai László, a Bartók Rádió adófőszerkesztője Farkas Zoltán, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, dr. Batta András.

Haydn

A Haydn Év 2009 programkoncepciója A Haydn Év 2009 programsorozata magas színvonalú, különböző művészeti ágakat felölelő rendezvényekből áll, amelyek nemzetközi viszonylatban is kiemelkednek. A programok között mind a szakmai elit, a klasszikus zenét szerető közönség, és a fiatalok is megtalálják a számukra érdekes kapcsolódási pontokat. 

A jubileumi programot a Haydn témában, illetve az adott kor tekintetében érintett, kulcsfontosságú partnerek, egyéb kulturális intézmények, szervezetek programjavaslatai alapján alakította ki a Haydn Tanácsadó Testület. A Haydn Év 2009 eseményei által megismerhetővé válik Haydn egész munkássága, különös tekintettel a Magyarországon töltött időre, az Esterházy családra és a korra, amelyben Haydn élt és alkotott. A programoknak két fontos központja van: a Haydn életében kiemelkedő szerepet játszó fertődi Esterházy-kastély és a régió, illetve Budapest. Eszterháza az exkluzív koncert-kuriózumoknak ad helyet (Malcolm Bilson, Orchestra of the Age of Enlightenment, Mosaïques-vonósnégyes, Tomasini-vonósnégyes), míg Budapest a széles tömegeket megszólító kulturális események helyszíne: Haydn Maraton a Millenárison crossover koncertekkel. 

A Haydn Év legkiemelkedőbb rendezvénye május 31-e, Haydn halálának 200. évfordulója. Ezen a napon a világ koncerttermeiben, így Magyarország több nagyvárosában (Esztergom, Sopron, Balatonfüred, Pécs) és Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is felcsendül Haydn A teremtés című oratorikus műve. Az egész országot átfogó koncertsorozat ezúton kapcsolódik az osztrák kezdeményezésű nemzetközi projekthez, a Word Creation Day-hez. A KLASSZ Zenei Iroda ezen a napon együttműködésben a Magyar Televízióval Haydn Maratont tervez a Millenárison. 

A maraton keretében déltől éjfélig Haydn koncertek szólnak, a klasszikus zene keveredik más zenei műfajokkal, szimfonikus zenekarok, kisebb formációk, nagy egyéniségek lépnek fel, zenés gyerekprogramok szórakoztatják a legkisebbeket és a fiatalokat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Millenáris rendezvényeit a 4-es, 6-os „Zene villamos” köti majd össze. 

A zenei iroda célja ezzel a nagyszabású programmal, hogy ezen a napon minél több embert érjen el, és mozgasson meg a zene által.

Fertődi Eszterházi Kastély

Kastélykoncertek Eszterháza

Eszterháza már régóta büszkélkedhet sikeres fesztiválokkal, koncertekkel. A koncerteken, a magas színvonalnak köszönhetően, a magyar zenei élet elitje mellett, nagy számú külföldi publikum is részt vesz. A 2009-es Haydn Évben kiemelt szerepet kap az Esterházy-kastély; a lenyűgöző szépségű barokk környezetben júliustól szeptember közepéig minden hétvégén különleges koncerteket hallgathatnak az ideérkező látogatók. 

A zenei fesztiválon olyan kiemelkedő nemzetközi hírű hazai, és külföldi művészek lépnek fel, mint például: Orchestra of the Age of Enlightenment – vez.: Sir Roger Norrington, Tomasini-vonósnégyes, Mosaiques-vonósnégyes, Malcolm Bilson, Jánosi-együttes, Trio Antiqua, Authentic Vonósnégyes, Aurale Musicale – művészeti vezető Máté Balázs, Perényi Miklós, Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével és a Budapesti Vonósok. Kiemelt szerepet szánunk a legfiatalabb zenészgenerációnak is a Haydn Év folyamán, így a 2008-ban útjára indított KLASSZ Tehetségek Program (amelynek célja, hogy frissdiplomás művészeink külföldi továbbtanulását támogassuk) fiatal versenygyőztesei töltik majd meg négy estén át a fertődi kastély termeit zeneszóval és fiatalos lendülettel.
 
Az Accord Vonósnégyes és a Trio Duecento Corde mellett többek között énekesek, fuvolisták és csemballisták lépnek a közönség elé. A Kastélykoncertek sorozat ismert fesztiváljai mellett új komolyzenei sorozatot is indít Eszterházán a KLASSZ Zenei Iroda a 2009-es Haydn Év keretében, Vendégségben Eszterházán címmel. A jeles évforduló alkalmával meghívtuk legfontosabb külföldi partnereinket, így a neves európai Haydn Fesztiválok mellett, a Visegrádi Országok komolyzenei fesztiváljai is eljönnek hazánkba, hogy együtteseikkel és a régiójukra jellemző kulturális programokkal, érdekességekkel mutatkozzanak be a fertődi Esterházy-kastélyban. 

A nyár folyamán megismerhetjük többek között a Haydn-Biennale Vlaanderen-t, amely Belgium egyetlen, Haydn műveit rendszeresen bemutató fesztiválja, vagy a Köln mellett fekvő barokk stílusú Brühli-kastély fesztiválját, ahol évtizedek óta rendeznek koncertsorozatokat, azonban a szervezők csak néhány éve döntöttek amellett, hogy nagyobb szerepet szánnak Haydn munkásságának. A magyarországi Haydn Év 2009 szervezői arra törekednek az évad folyamán, hogy a burgenlandi és nyugat-magyarországi régióba látogató turisták és Haydn rajongók autentikus helyszínen hallgathassák a világhírű komponista műveit, ezért szorosabbra fűztük a szálakat az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékokkal, akik egy osztrák kamaraegyüttessel közösen érkeznek majd a fertődi kastélyba. 

KLASSZ-MR Fesztivál 

A KLASSZ-MR Fesztivál a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Iroda és a Bartók Rádió közös, 3 napos fesztiválja Eszterházán. A rendezvény egy nemzetközi kooperációban, az osztrák Haydn Ünnepi Játékokkal együttműködésben kerül megrendezésre. A koncerteket a Bartók Rádió (MR3) élőben közvetíti. A 3 napos rendezvénysorozat első napján, május 29-én a Concerto Armonico és Spányi Miklós műsora, 30-án Vashegyi György és az Orfeo Zenekar műsora hallható. 

Május 31-én, vasárnap a zeneszerző halának évfordulóján délelőtt az Akademie für Alte Musik Berlin ad koncertet, ezt követi este az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar fellépése Fischer Ádám vezetésével, melynek keretében többek között Haydn Búcsúszinfóniáját is előadják. A rendezvény idején a két fő helyszín, Eszterháza és Eisenstadt között különvonat „Champagnenzug” szállítja a zenekedvelő utasokat. Külföldi magyar intézetek programjai A Haydn Év keretében a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája pályázatot hirdetett 10.000.000 Ft keretösszeg erejéig a Külföldi Magyar Intézetek számára kulturális programcsomagok benyújtására. 

A kiírt pályázat célja az volt, hogy külföldön is bemutatkozhassanak a Haydn Évhez kapcsolódó magyar produkciók. A pályázat iránt rendkívüli volt az érdeklődés, 13 Intézet nyújtotta be terveit, amelyekből 5 intézet: Berlin, London, Pozsony, Prága, Sepsiszentgyörgy kapott végül támogatást. A döntés a Haydn Tanácsadó Testület szakmai javaslatai alapján született meg. Tudományos programok és tehetséggondozás A Haydn Év programjai között fontos szerepet játszik a tudomány is. A Haydn Év legkiemelkedőbb nemzetközi konferenciája 55 előadóval Budapesten és Eszterházán kerül megrendezésre 2009. május 27-30. között a Magyar Haydn Társaság, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének szervezésében.
 
A KLASSZ Zenei Iroda a szórakoztató programok megvalósítása mellett továbbá arra is törekszik, hogy támogassa a zenei utánpótlást, a legkisebbektől a professzionális fiatal művészekig, ezért olyan kezdeményezéseket indított és indít útjára, mint például a KLASSZ Tehetségek Program, a rendhagyó énekórák, vagy ifjúsági koncertsorozatok szervezése országszerte. Mindezt friss, fiatalos kommunikáció segítségével kívánja eljuttatni a célközönséghez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.