Legszebb munkái a Home galériában

ef Zámbó egy híján 60 - kiállítás nyílik a képzőművész életművéből

ef Zámbó 59 címmel születésnapi kiállítást rendez a Home Galéria a képzőművésznek az elmúlt 40 évben keletkezett legszebb munkáiból november 18-án, kedden.

2008.11.12 19:12MTI

A tárlaton áttekintést kívánnak nyújtani az ef Zámbó életmű minden korszakából, s mintegy 70 műalkotást tesznek ki - mondta el az MTI-nek Kertész Csaba, a galéria tulajdonosa.

A festményeken kívül szobrok és grafikák is helyet kapnak a kiállításon.

A szobrok között van a Titkos anyag című, 1980-ban keletkezett munka, dróttal összekötegelt, lepecsételt iratköteg, egy relief, amelynek címe A nagy átkelés előkészületének második pszichoprenatális teknője. A Gondolat szülési jelenet című, 1994-es festményén a születés és a halál misztikumát ábrázolja macskával, magzattal, koporsóval, sötétzöld színárnyalatokkal.

Az autodidakta művésznek olyan példaképei vannak, mint Max Ernst, Salvator Dali, Pablo Picasso és Vajda Lajos. Az ő stílusukban is készített sok képet, mint például a Ha majd a szellem napvilága című Petőfi-portrét Vajda stílusában, sárgás csomagolópapírra festve.

Rembrandt után szabadon megfestette Tulp doktor anatómiáját, amint tanítványaival kis piros fazekat vizsgál. Egy másik képen Tulp doktor Szentendre sziluettjét boncolja. A Mindenki magányos sziget című munkáján a pálmafás szigetek mindegyikén egy-egy törpe sirdolgál. Grafikáiból még a kazánházba is jutott 10 kép.

A rajzait bemutató teremben ott van például a szamárlétra, szamár hátán létra, annak a tetején is szamár áll.

A művész Szentendrén, a Szamárhegyen él, meg is rajzolta a dombot sok szamárral és saját kis házát, füstölgő kéménnyel.

ef Zámbó István az 1960-as évektől képzőművészettel, később fotóval, zenével és filmmel is foglalkozik. FeLugossy Lászlóval 1968-ban megszervezte az első Szentendrei Szabadtéri Tárlatot, 1972-ben alapító tagja a Vajda Lajos Stúdiónak, s 1981-ben a Bizottság zenekarnak.

Az ef Zámbó 59 című tárlat 2009. január 3-ig tart nyitva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.