Telihay Péter rendező: Operát fiataloknak!

CarmenCET a Thália Színházban!

A Magyar Állami Operaház legújabb, CarmenCET című előadását november 8-án mutatják be a Thália Színházban. A Telihay Péter rendezte produkció nem titkolt célja, hogy a fiatal generációval is megszerettesse az opera műfaját.

2008.11.11 17:15ma.hu

A címben használt CET kitétel - central european time, azaz a közép-európai idő - elsősorban amiatt került a híres Bizet-opera címébe, mert Kovalik Balázs, az Operaház művészeti vezetőjének koncepciója alapján az eredeti operából egy egyrészes, rövid, kifejezetten a fiatalokat megszólító előadás született, emellett a cselekményt is mai környezetbe helyezték.
 
Telihay Péter - akinek ez itthon az első operarendezése - elmondta: a darab erőteljes megrövidítésével sikerült az eredeti műből feszes történetet csinálni. "Szikár, sűrű és izgalmas, olyan, mint egy krimi" - tette hozzá. 

Az embertelen életkörülmények megjelenítése, a történet szociális vonzata is fontos részét képezi az előadásnak, ezt híven tükrözi Menczel Róbert díszlete, amely  egyszerre jeleníti meg a virtuális arénát, amelyben a bikaviadal áldozata maga Carmen, és a külvárosi prolivilágot. 

A CarmenCET című előadás nem csak a megszólítani kívánt célközönség miatt áll szoros kapcsolatban a fiatalokkal, Telihay Péter ugyanis tudatosan fiatal művészeket választott a darab szerepeire, ahogy ő fogalmaz: "olyanokat, akiket még nem kötnek a Carmenhez tapadt rutineszközök". 

Vadász Dániel például első operaházi főszerepét énekli Don José megformálójaként, de a Carment alakító Várhelyi Éva is a fiatal alkotók sorát erősíti.

CarmenCET - Magyar Állami Operaház 

Zeneszerző: Georges Bizet 
Szövegíró: Prosper Mérimée nyomán Henri Meilhac és Ludovic Halevy 

Fordította: id. Ábrányi Kornél, Blum Tamás 
Karmester: Török Géza 
Don José: Vadász Dániel / Nyári Zoltán 
Escamillo: Káldi Kiss András / Haja Zsolt 
Zuniga: Horváth Ádám / Cserhalmi Ferenc 
Dancair: Hábetler András / Rezsnyák Róbert 
Remendado: Boncsér Gergely / Megyesi Zoltán 
Morales: Geiger Lajos / Molnár Zsolt 
Carmen: Várhelyi Éva / Mester Viktória 
Micaela: Fodor Gabriella / Herczenik Anna 
Frasquita: Mitilineou Cleo / Rácz Rita 
Mercedes: Megyesi Schwartz Lúcia / Simon Krisztina 

Rendező: Telihay Péter 
Díszlettervező: Menczel Róbert 
Jelmeztervező: Daróczi Sándor 
Karigazgató: Szabó Sipos Máté

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.