Programajánló

Frankofón Filmnapok és Fesztivál - A francia kultúra legjava

Filmek, premier előtti vetítések, kiállítások, koncertek, előadások és sok egyéb program is várja a közönséget a pénteken kezdődő eseményen, Budapesten és vidéki helyszíneken

2016.02.25 06:30MTI
FB Official

Hervé Ferrage, a budapesti Francia Intézet igazgatója az április 2-ig tartó rendezvényről elmondta: pénteken este az Urániában a Valley of Love című film vetítésével kezdődik az eseménysorozat. A nyitófilmben a francia mozi két világszerte ismert alakja, Isabelle Huppert és Gérard Depardieu játszik.

Az idén új budapesti helyszínként a Cirko-Gejzír moziban is tartanak vetítéseket és több vidéki nagyváros is csatlakozott a programhoz.

Hervé Ferrage arról is beszélt, hogy feladatuk a francia nyelvű országokat bemutatni a magyar közönségnek. A filmvetítések mellett számos egyéb kulturális program várja Budapesten és a vidéki városokban az érdeklődőket, a program az oktatási intézményekre is kiterjed - tette hozzá.

Kiemelte: céljuk, hogy a legszélesebb spektrumát mutassák be a francia nyelvű művészeteknek, művészeknek.

A filmnapok programjában nemcsak francia, hanem többek között belga, svájci, görög, kanadai, román és tunéziai alkotások is szerepelnek.

Hervé Ferrage elmondta: az eseményen elsősorban 2014-15-ös filmeket mutatnak be, mintegy 30 alkotást, amelynek egy részét először láthatja a magyar közönség. Az országban összesen 52 filmvetítést tartanak a következő hetekben.

Mint mondta, Isabelle Huppert-nek és Vincent Lindonnak külön vetítéssorozatot szentelnek.

A filmvetítések mellett koncertek, például a Müpában barokk est, az A38 Hajón pedig könnyűzenei programok várják a közönséget.

A eseménysorozaton svájci, belga, libanoni és sok egyéb országból érkező rendezők, zenészek, írók, más művészek is részt vesznek.

A fesztiválon aktuális problémákról is szó lesz: Catherine Wihtol de Wenden politológus és szociológus részvételével tartanak kerekasztal-beszélgetést Mit jelent ma az identitás? címmel március 31-én, a prágai és bécsi Francia intézettel közösen szervezett A mobilitás formái, határok és identitások Közép-Európában című programsorozat keretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.