Közép-Európában a legjelentősebb lesz

Haydn-év - Példa nélküli osztrák-magyar együttműködés

A Haydn-év 2009 legjelentősebb közép-európai emlékéve lesz - jelentette ki Csák Ferenc, a tárca kultúráért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyen Burgenland tartomány tanácsosával, Helmut Bielerrel közösen számoltak be az évaddal kapcsolatos osztrák-magyar együttműködésről.

2008.10.29 20:00okm.gov.hu

Halálának 200. évfordulóján, 2009-ben Joseph Haydn-ra emlékezik a világ, így Magyarország is.

A zeneszerzőről szóló jubileum 2009-ben a legjelentősebb közép-európai emlékévnek ígérkezik, hiszen Haydn ma a legnagyobbra értékelt, a zenetudósok által legintenzívebben kutatott zeneszerző, aki több mint 30, művészileg termékeny évet töltött Magyarországon.

A Haydn Év éppen ezért közös osztrák és magyar jubileumi év lesz, melyet az osztrák Joseph Haydn Burgenland GmbH és a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája koordinál.

„Az oktatási és kulturális tárcának a kezdetektől fontos volt a Haydn-év. Nemcsak azért, mert Haydn személyisége jelentős, hanem mert az érintett régiók együttműködéseik révén az elmúlt évek során összeforrtak” – mondta Csák Ferenc hozzátéve, hogy Eszterháza és Kismarton fontos kulturális helyszínek, amelyeket Haydn személye is összeköt, és így az évad során is közösen tudnak megjelenni.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a hazai Haydn-évnek két fókusza lesz, az egyik május végén, a másik pedig a nyári időszakban.

Csák Ferenc hangsúlyozta, hogy várhatóan januárban aláírják a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója I. ütemének támogatási szerződését is – így már a közeljövőben lehetővé válik, hogy ott a kismartoni kastélyhoz hasonlóan méltó körülmények között tarthassanak rendezvényeket.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a két régió együttes fellépésén és közös kommunikációján túl a magyar fél Londonban, Brüsszelben és New Yorkban is szervez programokat a Haydn-év kapcsán.

Az osztrák és magyar fél közötti kiváló együttműködés újabb példája volt, amikor a sajtótájékoztató végén Helmut Bieler tanácsos átadta Csák Ferencnek az Armida című opera eredeti partitúráját, melyet Haydn I. Miklós megrendelése szerzett.

A kölcsönkapott ritkaságot a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.