A sikertörténet folytatódik!

Haydn Eszterházán

Tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a sikertörténetként is ismert "Haydn Eszterházán" fesztivál, a világ első és egyetlen tisztán régi hangszeres Haydn-fesztiválja. A világhírű szólistákat és zenekarokat felsorakoztató komolyzenei esemény színhelye a kitűnő akusztikájú Esterházy-kastély díszterme, illetve az egyházzenei műveknek hagyományosan otthont adó fertőszentmiklósi templom.

2008.08.21 20:00ma.hu
Haydn

A Haydn Eszterházán fesztivált 1998-ban indította el a zenetörténészeteket, előadóművészeket, művészettörténészeket és a Haydn-zene egyéb szerelmeseit tömörítő Magyar Haydn Társaság. A fesztivál hamar beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt, néhány éven belül a régi hangszeres „nagyágyúk” találkozóhelyévé vált, a fertődi Esterházy-kastély pedig végleg felkerült Európa zenei térképére. 

A fesztivál alapvető célja a hely Haydn-korabeli zenei paradicsomának felidézése az eredeti falak között, korabeli hangszerek és az eredeti előadási gyakorlat segítségével. A középpontban Haydn eszterházi alkotókorszakának kompozíciói, különösen a szimfóniák, a vonósnégyesek és a billentyűs szólódarabok állnak; de bemutatjuk a hallgatóknak Haydn, a merész kísérletező portréját és az „ismeretlen” Haydnt is. 

Az Orfeo-zenekar Haydn-szimfóniákat és -misét bemutató két hangversenye mellett szerepel a fesztiválon a régi hangszeres világ egy újabb fajsúlyos zenekara, az Akademie für Alte Musik Berlin, két szimfóniából és két versenyműből összeállított izgalmas programmal. A magyar kamaraegyüttesek kedvelői a Trio Antiqua és a Festetics-vonósnégyes hangversenyeire készülhetnek; a világhírű régi hangszeres vonósnégyesek híveinek pedig az angol Salomon-vonósnégyes immár harmadik vendégjátéka fog örömet szerezni. 

Fortepiano-szólóestet Malcolm Bilson jeles tanítványa, Bart van Oort fog adni, akiket pedig a különlegességek vonzanak, azok bő válogatást hallgathatnak meg Haydn skót dalaiból – két Haydn-trióval együtt – Megyesi Zoltán és a Trio Antiqua előadásában, illetve tanúi lehetnek a nagyszerű Andrej Ljubimov és a Salomon-kvartett tagjai izgalmasnak ígérkező közös kamaraestjének. 

A fesztivál művészeti igazgatója Malina János, a Magyar Haydn Társaság elnöke, fő szervezője pedig a Hungarofest Kht. Nemzeti Rendezvényszervező Iroda keretében működő KLASSZ Zenei Iroda, amely idén tavasszal jött létre azzal a céllal, hogy a nagy komolyzenei évadokat, fesztiválokat, ösztöndíjakat koordinálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.