Nyári mulatság zeneszóval

Muzsikás, Tükrös és Etnofon a MÜPA népzenei fesztiválján

Hazafelé címmel rendezi meg már hagyományos évadzáró népzenei fesztiválját a Művészetek Palotája, június 22-24-e között - A kellemes nyári mulatságon fellép a Muzsikás, a Tükrös együttes és hallhatjuk a Etnofon Zenei Társulás világzenei összeállítását is.

2008.05.26 18:30ma.hu

A Művészetek Palotája évadzáró népzenei fesztiválján ismét három napon át váltják egymást az együttesek.

Június 22-én a Tükrös együttes fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli. Az autentikus népzenét játszó zenekar műsorának első felében a Mezőség ismeretlen arcát mutatja be, táncosokkal, vetített fotókkal és grafikákkal, az előadás rendezője a pozsonyi „Ifjú Szívek” Táncegyüttes vezetője, Hégli Dusán.

A műsor második része az elmúlt húsz év legnagyobb sikereiből válogat: a magyar népzene számos régiójának bemutatásából kiemelkedik a kalotaszegi folklór új összeállítása.

Az évadzáró fesztivál második napján, június 23-án az Etnofon Zenei Társulás világzenei összeállítását láthatjuk.

Az akusztikus népi hangszereken hagyományos játék- és díszítésmóddal játszó együttes a népi motívumokat, Bartók és Kodály népi ihletésű műveit, illetve a 35 éve a világzenében alkotó – a Kolindából és a Vízöntőből is ismert – Kiss Ferenc zenéit ötvözi.

Az irodalmi szövegekbe ágyazott archaikus népi idézetek, az olykor meditatív, improvizatív, máskor dinamikusan ritmusos zene színházi igényességgel tárul a nézők elé – ahogy a Pávaénekben vagy a Szerelemajtókban is láthattuk-hallhattuk.

A népzenei fesztiválj zárónapján – szokás szerint – a Muzsikás és vendégei invitálnak nyári mulatságra. Sajnos az eredeti díszvendég, Zerkula János gyimesi prímás már nincs közöttünk, a hagyományt táncos és zenész tanítványai képviselik a koncerten.

Fellép továbbá állandó vendégük, a moldvai Petrás Mária (ének), Farkas Zoltán és Tóth Ildikó (tánc). Az est érdekessége, hogy a jazz-zenész Dresch Mihály ezúttal hagyományos népzenét játszik, különféle fúvós hangszereken.

A 35 éves Muzsikás – mellyel a világhírű szaklap, a Songlines április-májusi száma kiemelten foglalkozik – németországi, írországi és londoni turnéja előtt kápráztatja el ismét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.