Pénteken kezdődik

Europa Cantat és kórusok éjszakája Pécsen

Pénteken kezdődik Pécsen a 19. Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozó, a városban vasárnap a kórusok éjszakáját is megrendezik.

2015.07.21 04:30MTI

A két program szervezői a részletekről hétfőn beszéltek az M1 aktuális csatorna műsorában.

A világ több mint negyven országából mintegy négyezer énekes, karnagy, zeneszerző és zenei szakember érkezik a pécsi Europa Cantat-ra, hogy egy héten át együtt tanuljon negyven műhelyben. A közös munka eredménye 136 előadás lesz Pécsen és 14 közeli helyszínen augusztus 2-áig. Július 26-án, vasárnap a kórusok éjszakájáé lesz a főszerep - mondta Móczár Gábor ügyvezető igazgató.

Hozzátette: a kórus életkorokat, társadalmi helyzeteket, zenei tudást átívelő, összekötő fogalom. Az Europa Cantat 1959-ben jött létre német és francia karnagyok kezdeményezésére. A fesztivált 1961 óta háromévente rendezik meg, Pécs után 2018-ban az észt főváros, Tallinn ad otthont neki.

A kórusok éjszakáját júniusban harmadszor rendezték meg a józsefvárosi Palotanegyedben. Szálka Zsuzsa projektmenedzser kitért arra, hogy egyre többen érdeklődnek a civil kezdeményezés iránt, és megtisztelő számukra, hogy az Europa Cantat nagyszabású nemzetközi kórustalálkozóra is meghívták őket.

Különleges helyszíneken lépnek fel a kórusok, kertekben, udvarokban, a nézők olyan helyekre is bejutnak, ahová a mindennapokban nincs lehetőségük. A kórusok éjszakáján tizenegy helyszínen lesznek különböző műfajú kóruskoncertek, és emellett Pécs-szerte flashmobokra lehet számítani - tette hozzá.

A vasárnapi program 19 óra 30 perckor kezdődik valamennyi résztvevő kórussal a székesegyház körül, majd a közönséget három éneklő utca vezeti el a különböző helyszínekre. A program 23 órakor újabb közös énekléssel fejeződik be a Széchenyi téren.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.