Egy prágai múzeumból lopták el a ritkaságot

Izraeli árverésen bukkant fel egy 8 éve ellopott zsidó könyvrelikvia

2007-ben a Prágai Zsidó Múzeumból lopták el azt az értékes könyvrelikviát, ami nemrégiben egy Izraelben megrendezett aukció kínálatában bukkant fel. Több gyanúsítottat letartóztattak.

2015.04.03 14:34MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/antpkr (Képünk illusztráció)

Az izraeli rendőrség azonosította és lefoglalta a Prágai Zsidó Múzeumból 2007-ben ellopott cseh zsidó könyvrelikviát, amely Izraelben egy aukción tűnt fel. Több gyanúsítottat őrizetbe vettek – értesült a The Jerusalem Post című újság online kiadása.

A rendkívül értékes könyv a Kyjovban, Dél-Morvaországban egykor élt zsidó közösség összeírása az 1654 és 1854 közötti két évszázadban. A dokumentum beszámol a korszak zsidó közösségének fejlődéséről. A relikviát nyolc éve ismeretlenek emelték el a múzeum területén található zsinagógából.

A cseh és az izraeli bűnüldöző szervek közös erőfeszítéssel kutatták fel, miután Prága Jeruzsálem segítségét kérte, mert a keresett érték idén januárban feltűnt az izraeli Aszufa cég aukciós ajánlatában. A lopást követően a könyv több évig szerepelt az ellopott műkincsek nemzetközi adatbázisában, és előkerülése után a prágai múzeum szakértői tárgyalásokat folytattak visszaszolgáltatásáról a tulajdonos ügyvédjével és az aukciót szervező Aszufa céggel.

Végül az izraeli rendőrök egy Petah Tikván lévő magánházban találták meg a lopott könyvet, amely a cseh zsidók számára felbecsülhetetlen eszmei értékű, piaci árát pedig mintegy félmillió cseh koronára (ötmillió forint) becsülik.

A Prágai Zsidó Múzeum munkatársai szerint a megtalált kéziratok az eredeti könyvnek csak egy részét jelentik, amelyet az elkövetők kiszedtek a régi bőrkötésből. Az izraeli rendőrség közlése szerint a lopás gyanúsítottjait kihallgatásuk után házi őrizetbe helyezik a nyomozás idejére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.