7-8 éve lopták el őket

Megtalálták a berlini Stasi-múzeumból évekkel ezelőtt ellopott tárgyakat

Megtalálták a berlini Stasi-múzeumból hét, illetve nyolc éve ellopott kiállítási tárgyakat, köztük Erich Mielkének, a keletnémet titkosrendőrség (Stasi) vezetőjének irodai telefonját.

2015.02.24 19:53MTI

A rendőrség keddi bejelentése szerint a Stasi egykori központjában kialakított múzeumból eltulajdonított speciális kamerákat, rejtett mikrofonokat és más tárgyakat a német főváros Neukölln kerületében találták meg a múlt héten, egy lakás pincéjében, miközben a nyomozók egy másik ügyben kutakodtak a helyszínen.

A kiállítási tárgyakat két betörés alkalmával, 2007-ben és 2008-ban lopták el a normannenstrassei emlékhelyről és kutatóintézetből. A rendőrség akkor azt közölte, akárki állt a betörések mögött, olyan tárgyakat keresett, amelyeknek kicsi volt a tárgyi értékük, de számíthattak a gyűjtők érdeklődésére.

Mielke telefonján kívül elvittek például egy olyan szénbrikettet, amelybe a "30 éves az NDK" feliratot nyomtatták, egy Lenin portréjával díszített deszkát és egy Moszkvából származójégkorongütőt.

A keletnémet titkosrendőrség - hivatalos nevén állambiztonsági minisztérium - több tízezres ügynök- és besúgóhálózatot üzemeltetett az NDK fennállásának éveiben. A Stasi épületében kialakított múzeum többek között Erich Mielke szobáját is megőrizte eredeti formájában.

A Stasi vezetőjét 1993-ban elítélték - de nem a hivatal élén elkövetett bűneiért, hanem azért, mert kommunista agitátorként 1931-ben megölt két rendőrt. Mielke 2000-ben hunyt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.