Horrortörénet

Nekiestek az HBO-nak a szcientológusok

L. Ron Hubbard követői egy még be sem mutatott dokumentumfilm miatt kapták fel a vizet.

2015.01.18 14:00ma.hu

Az HBO a Sundance Filmfesztiválon mutatja be legújabb dokumentumfilmjét. A Lawrence Wright 2013-ban megjelent, azonos című könyve alapján készült Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (Kijózanodás: A szcientológia és a hit börtöne) című alkotás a szcientológiai egyház és alapítója, a sci-fi íróból egyházfővé avanzsált L. Ron Hubbard viselt dolgairól rántja le a leplet.

Shutterstock fotó - 360b

A kötet alapjául azok az interjúk szolgálnak, amelyeket az egyház kiugrott tagjaival készített a szerző. Wright alaposan leszedte a keresztvizet a szcientológusokról, nem véletlen, hogy a New York Review of Books egyenesen "valódi horrortörténetnek" titulálta a könyvet.

Annak ellenére, hogy az HBO még be sem mutatta a filmet, a Szcientológiai Egyház szóvivői máris élesen kritizálták a csatornát, és a NewYork Times-ban és más vezető amerikai napilapokban közzétett egész oldalas hirdetésekben igyekeznek felhívni a figyelmet annak "pontatlanságaira, csúsztatásaira és sajtóetikai hiányosságaira".

Az egyház vezetői azt állítják, hogy Alex Gibney rendező nem adott lehetőséget a számukra, hogy reagáljanak a filmben megfogalmazott vádakra, és "többszöri megkeresésük ellenére sem volt hajlandó találkozni velük ".

Gibney a New York Times-nak adott nyilatkozatában tagadta a vádakat. Mit mondta, "többször is megpróbált interjút kérni a gyülekezet tagjaitól és vezetőitől", de ők vagy kereken elutasították, hogy nyilatkozzanak, vagy "teljesíthetetlen feltételeket szabtak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.