Egy hangmérnök titkai

Így nem indul a Millenium Falcon hiperhajtóműve

Tudja, mi mindent használtak fel egyetlen hangeffekthez a Csillagok háborújában? Van itt elforduló tanktorony, rezgő vízcsövek, egy 1928-as kétfedelű repülőgép beindítása - a többi pedig a cikkben.

2014.12.17 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Noha a Csillagok háborúja annak idején vizuális gyönyört kínált a sci-fire éhes rajongóknak, a hetvenes évek közepén is odafigyeltek arra, hogy a hangok is rendben legyenek. Egyrészt John Williams feledhetetlen zenéivel, másrészt az olyan hangmérnökök áldozatos munkájával érte ezt el George Lucas, mint az alábbi klipben szereplő Ben Burtt.

Aki látta a saga Birodalom visszavág című epizódját, az bizonyára emlékszik a Millennium Falcon bekrepált hajtóművére - a fénysebességre (vagy még afölé) való ugrást meghiúsító eszköz kulcsmotívuma volt az előző részben megkedvelt fő karakterek sorának alakulásában. Ennek hangjáról rántotta le a leplet Ben Burtt, felfedve, hogy mi mindent használtak fel előállítása során.

A hangmérnök beszámolója szerint összesen öt különböző hangból keverték össze az effektet. Az alapot egy 1928-as kétfedelű gép indítása adta, mely mellé még olyan eszközök szolgáltattak "aláfestést", mint egy fogászati nyálelszívó és egy ívlámpa fel- és lekapcsolásának hangja. De bekerült egy tank elforduló tornyának nyüszítése, sőt, még a Lucasfilm irodájának nem éppen tökéletes vízvezetékrendszere is hozzájárult az ominózus hiperhajtómű-hanghoz: a régi csövek remegő zaját is felhasználta Burtt.

És hogy milyen lett a végeredmény? Arra bizonyára mindannyian emlékszünk:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.