Képalkotott

Elhunyt Lucien Clergue francia fotóművész

Nyolcvanéves korában elhunyt Lucien Clergue francia fotóművész, Európa legjelentősebb fotófesztiválja, az Arles-i Találkozók alapítója.

2014.11.17 23:30MTI

A dél-franciaországi Arles-ban született fotós hosszú betegség után szombaton hunyt el - közölte lánya, Anne Clergue.

"Picasso barátjaként és (a november 6-án elhunyt) Manitas de Plata cigánygitáros felkarolójaként, számos kötet és rövidfilm szerzőjeként sokoldalú érzékenységével kora meghatározó alkotója volt és sokat tett a fotográfia művészetként való elismeréséért" - írta közleményében Francois Hollande francia államfő.

Lucien Clergue nevéhez mintegy 800 ezer fotó és 75 kötetet fűződik, elsősorban a dél-franciaországi camargue-i tájképeiről és aktfotóiról volt ismert.

Fotó: Facebook/LUCIEN CLERGUE

Ő volt az első fotóművész, akit tagjai közé választott 2007-ben a Francia Akadémia. Nevéhez köthető az Arles-i Nemzeti Fotóművészeti Főiskola létrehozása is 1982-ben.

Clergue 1970-ben társalapítója volt az Arles-i Találkozóknak (Rencontres d’Arles), amely mára Európa legjelentősebb fotóművészeti eseményévé vált. A mediterrán kisvárosban látható tárlatokra nyaranta a fotó szerelmeseinek ezrei látogatnak el a világ minden tájáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.