Nyugodjon békében!

Elhunyt a neves fotóművész

88 éves korában elhunyt a 20. század egyik meghatározó német fotóművésze, Robert Häusser - a hírt az a mannheimi múzeum tette közzé, amely több mint tíz éve őrzi az alkotó életművét.

2013.08.05 20:26MTI
http://www.freedigitalphotos.net

Robert Häusser a második világháború utáni nemzedék egyik legjelentősebb német fotóművésze volt, kizárólag fekete-fehér alkotásokat készített.

Csinált portrét például Friedrich Dürrenmatt drámaíróról, Ernst Bloch filozófusról és Willy Brandt egykori nyugatnémet kancellárról is.

A fotós 1961 és 1963 között kísérte figyelemmel a berlini fal építését. Akkor készült képein látható például a szögesdróton lógó gyerekágy, hirtelen véget érő sín, befalazott ablak. Teleobjektívvel két határőrt is sikerült lencsevégre kapnia.

Robert Häusser munkásságát számos díjjal ismerték el. Fotóit több mint 130 kiállításon mutatták be világszerte.

A művész 1924-ben született Stuttgartban, családját a nácik üldözték. Később élt Németország keleti részén, de ott nem volt sikeres, 1952-ben költözött Mannheimbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.