A szegedi Reök-palotában

Keleti Éva fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás

Az elmúlt évtizedek magyar kulturális életének legnagyobb alakjai jelennek meg Keleti Éva fotóművész szegedi kiállításának képein, melyet szombattól láthat a közönség a Reök-palotában.

2013.11.09 22:30MTI
Fotó: MTI

Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója a tárlat megnyitóján felidézte, Keleti Éva fizika-kémia szakos hallgatóként szeretet bele a fotográfiába. Évtizedeken át dolgozott fotóriporterként 1956-ig a Magyar Fotónál, majd utódjánál az MTI Fotónál.

Keleti Éva hihetetlen tudással és tapasztalattal örökítette meg a magyar színház és táncművészet aranykorának pillanatait. Törőcsik Mari, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és még számtalan legendás művész látható a képeken nem mindennapi, sokszor szórakoztató, néha megindítóan intim szituációkban.

Az ábrázolt különleges pillanatokról Keleti Évának számtalan megható, érzékletes története van. Látható a kiállításon többek közt az a kép, amely Darvas Ivánról készült akkor, amikor már tudható volt, hogy forradalmi tevékenysége miatt börtönbe zárják. A Timár Józsefet megörökítő fotó azt a kulisszák mögötti pillanatot ábrázolja, mely során az akkor már halálos beteg színész azt próbálgatta, elbírja-e még a kellékbőröndöket. Talán a leghíresebb sorozat Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva közös életébe enged betekintést. Ám a képek egy öröknek hitt, felemésztő szerelem pusztulásáról is árulkodnak.

Fotó: MTI

A bemutatott fotók egyikén Harangozó Gyula is szerepel, a Kossuth-díjas táncművész-koreográfus még gyermekként édesapjával, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar táncművészével gyakorol. Egy másik képen pedig a táncművész balettintézeti évfolyama látható Gál Jenő egy óráján.

A kiállításon nemcsak színészeket, táncprodukciókon készült képeket ismerhet meg a közönség, hanem riportfotókat, költők, írók, rendezők, képzőművészek portréit is. A közel száz alkotást felvonultató, reprezentatív kiállításon ismerős, szeretett arcok köszönnek vissza, a fotók legtöbbje már önmagában legendásnak számít - túl azon, hogy valódi legendák fontos pillanatait örökítette meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.